“Kunst doet niet wat de samenleving vraagt, maar laat ons die van allerlei kanten bekijken, doet een beroep op onze verbeeldingskracht. Prikkelt, geeft kleur, smaak en plezier. Troost. Laat ons andere verhalen beleven en ons verplaatsen in de ander. Verbindt, geeft te denken en wakkert creativiteit aan. Maakt ons tot zelfdenkende burgers, en draagt bij aan een open, democratische en weerbare samenleving. Kunstenaars van nu maken het erfgoed van de toekomst.” (Bron: New Creative Deal van Kunsten '92 en de Federatie Creatieve Industrie)
GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente culturele organisaties betrekt bij andere beleidsterreinen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en economie. GroenLinks stimuleert de verbinding tussen zorg en welzijn en kunst en cultuur door het steunen van projecten zoals dansen met Parkinsonpatiënten, muziek maken met dementerenden, kunstprojecten met GGZ-cliënten of de organisatie van muziek- en theateroptredens in instellingen en huizen voor ouderen. Denk hierbij ook aan de samenwerking met bibliotheken, die een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van laaggeletterdheid.
1. Investeren in cultuur - GroenLinks wil meer investeren in cultuur. We willen dat de gemeente samen met het culturele veld onderzoekt welke kansen er liggen en wat de wensen van de inwoners zijn, om zo het aanbod aan kunst en cultuur te laten groeien tot een compleet aanbod dat past bij een gemeente met ruim 50.000 inwoners. Extra financiële middelen kunnen ingezet worden voor spraakmakende evenementen, het inzetten van kunst en cultuur op andere beleidsterreinen, en een eerlijke beloning van de professionals in de cultuur.
2. Multifunctioneel cultuurgebouw in het centrum - Het gebied in de omgeving van het Theater Aan de Slinger, Bibliotheek Lek en IJssel, het Kunsthuis Houten, College de Heemlanden en het Houtens Muziek Collectief is bij uitstek geschikt om op korte termijn te starten met het bouwen van een spraakmakend multifunctioneel cultuurgebouw, een betaalbare, groene ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur, zorg en welzijn. De bouw kan gekoppeld worden aan de revitalisering van Winkelcentrum het Rond.
3. Kunst in de openbare ruimte - GroenLinks wil meer kunst in de openbare ruimte en op/aan gebouwen. Dit kan ook bestaande problemen oplossen: door een creatieve oplossing te kiezen zijn in andere gemeenten succesvol knelpunten op het gebied van bijvoorbeeld (fiets)parkeren en te hard rijden opgelost (het zg. “urban nudging”). Zo wordt de openbare ruimte niet alleen spraakmakender, maar ook veiliger.
4. Cultuurlessen op de scholen - Het burgerinitiatief dat vroeg om cultuurlessen op de scholen wordt uitgebouwd tot een volwaardig programma voor alle scholen. Belangrijk hierin is, dat deze lessen aansluiten bij de wensen van de school zelf. Waar mogelijk worden hiervoor kunstenaars uit Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy gevraagd.
5. Aanbod voor jongeren die willen starten met cultuur - Het aanbod van het jeugdcultuurfonds en de Jeugdpas Sport en Cultuur wordt nog meer bekend gemaakt in Houten. Alle jongeren in Houten moeten makkelijk toegang tot cultuur hebben. Daarbij moet de gemeente aandacht hebben voor een kwalitatief goed en gevarieerd aanbod van activiteiten.
6. Digitale kunst - Naast jongeren die traditionele vormen van kunst beoefenen zijn er steeds meer jongeren die dit via de computer doen. Voor jongeren die digitale kunst willen maken (bijvoorbeeld via programmeren of sampling van muziek) dienen er voldoende voorzieningen te zijn; het hebben van de online-vaardigheden die horen bij de 21e eeuw is van wezenlijk belang om te functioneren in de maatschappij van de toekomst. Onze inzet is dat de gemeente Houten samen met scholen en cultuurorganisaties nagaat hoe het aanbod hierop versterkt kan worden.
7. Voldoende geschikte ruimten - Sommige vormen van cultuur vragen om speciale ruimten: denk hierbij aan dans, schilderen, grote ensembles en muziek waar veel geluid komt kijken (zoals DJ- of bandactiviteiten). Voor deze vormen van cultuur dienen er ruimten te zijn. Bij nieuw- of verbouw moet de gemeente zich er actief voor inspannen dat er voor deze vormen van kunst voldoende ruimte is.
8. Het opbouwen van de sector na de coronacrisis - De gemeente Houten heeft in 2021 veel geld gestoken in het weer opbouwen van de culturele sector na de coronalockdown. Het is van belang dat de gemeente het verenigingsleven op de been houdt door nieuwe initiatieven te ondersteunen, opdat de mensen die de weg naar zang, dans, muziek, toneel (etc.) kwijt zijn, deze (terug)vinden. De gemeente zet zich in om verenigingen te helpen bij het werven van vrijwilligers, bijvoorbeeld door educatie en voorlichting (laagdrempelige workshops of e-learning in werven en binden van vrijwilligers).
9. Cultureel erfgoed - Het cultureel erfgoed, zoals de Limes (Romeinen), Nieuwe Hollandse Waterlinie, Fort Honswijk en monumentale boerderijen, wordt beschermd en gewaardeerd door de gemeente. Alle monumenten zijn duidelijk gemarkeerd en per fiets bereikbaar. De gemeente maakt er werk van dat eigenaren hun monument onderhouden, en ziet erop toe dat er geen ongeoorloofde wijzigingen gebeuren.
10. De Houtense Cultuurtafel - De Houtense Cultuurtafel heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot spreekbuis namens het culturele veld. Net zoals andere belangenorganisaties vindt GroenLinks dat de Cultuurtafel een volwaardige partner moet zijn van de gemeente en dat er frequent overleg tussen beide moet zijn. Zo blijft het gemeentelijk beleid actueel en wordt het gevoed door, en afgestemd op, de ideeën en behoeften van culturele organisaties.