Er is een hoop te doen voor de natuur in Nederland en in onze Kromme Rijnstreek. Groen, biodiversiteit en natuur maken plaats voor stenen en (gr)asfalt. Doodzonde, want – zo wijst onderzoek ook uit - gebrek aan groen maakt ongelukkig en ongezond. Vogels, vleermuizen en insecten sterven in rap tempo uit, omdat ze geen thuis meer hebben. En het landschap vermest, verdroogt en verrommelt.
Wij stellen groen, biodiversiteit en kwaliteit van leven centraal. Iedereen heeft recht op een groene omgeving in de buurt. Dat vraagt om een integrale blik en een herverdeling van onze beperkte ruimte. Nadenken over voorzieningen en vol inzetten op wandelen, fietsen en OV betekent dat we ruimte vrijspelen. Groene ruimte die ons allemaal ten goede komt. Die we kunnen inzetten om elkaar te ontmoeten, om te ontspannen en te bewegen.
We beschermen onze natuur, gaan onze landschappen herstellen en versterken, en maken onze omgeving weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering. GroenLinks zet groen geluk op één.
1. Klimaatbestendigheid - Om Houten klimaatbestendig te maken integreren we (onder andere) groen in de gebouwde omgeving om zo hittestress te vermijden. We voorkomen wateroverlast door aanleg van wadi’s (ondiepe plekken waar hemelwater naar toe kan stromen en wegzakken), gebruik van waterdoorlatende bestrating of vervanging van steen door groen (o.a. samen met Stichting Steenbreek; doel: 1 hectare per jaar), en ontkoppeling van gebouwen (regenpijpen) van het riool. Bij nieuwbouw gaat een ‘groennorm’ gelden (net als een parkeernorm).
2. Natuur in gebouwde omgeving - We gaan voortvarend door met het uitvoeren van de visie Groen en Biodiversiteit 2020 (ingevoerd dankzij GroenLinks). Dit betekent bijvoorbeeld:
a) Groene en blauwe stroken in Houten worden zoveel mogelijk verbonden (corridors).
b) Er worden natuurvriendelijke oevers en bloemenweides aangelegd.
c) Dankzij GroenLinks is het maaibeleid al flink verbeterd, dat zetten we voort. Steeds meer locaties worden later gemaaid en we halen vaker het maaisel weg. Er wordt niet gemaaid in het broedseizoen en we passen “niet volledig maaien” toe.
d) De gemeente maakt bij aanleg en onderhoud van openbaar groen gebruik van inheemse soorten, passend bij bodemtype en gekocht bij biologische kwekers.
e) Er worden minimaal 1.000 bomen bijgeplant binnen de rondweg. Het bomenbeleid en de lijst bomen met bijzondere waarden worden herzien, met meer nadruk op biodiversiteit, ecosystemen en het (cultuurhistorisch) landschap.
f) We willen brede ecologische kennis bij alle ambtenaren van de buitendienst, en specialistische kennis waar nodig (bijv een stadsecoloog).
3. Natuur binnen en buiten de bebouwde kom - We streven naar landschapspark “Kromme Rijn” inclusief een uitbreiding van bos Nieuw-Wulven (met 50 hectare; het bos is nu ongeveer 110 hectare). Voor GroenLinks is het vanzelfsprekend dat bij een toenemend aantal inwoners (door meer woningbouw) er ook een toename is van de hoeveelheid natuur- en recreatiegebied. We vragen de gemeente om een locatie te zoeken voor de aanleg van een klimaatbos (extra bomen om CO2 op te slaan). Bij werelderfgoed zoals Fort Honswijk grijpen we de kans om extra eisen te stellen aan natuurversterking.
4. Luchtkwaliteit - We willen de luchtkwaliteit verbeteren door het stimuleren van fiets- en OV-gebruik. De gemeente heeft zich aangesloten bij de “Landelijke Agenda Luchtkwaliteit” en werkt ook al enige jaren mee met de provinciale agenda. Houten doet mee met het project van fijnstof-meetkastjes op fietsen en met meetprojecten op scholen. Wij willen in aanvulling hierop in kaart brengen waar binnen Houten de luchtkwaliteit te wensen over laat zodat we aan de slag kunnen met verbeteren. Bijvoorbeeld door op die plekken brommer- en scooterverkeer te beperken.
5. Weidevogels - Het weidevogelgebied Meerpaal wordt permanent als zodanig bestemd. Voor het Eiland van Schalkwijk willen we 90 hectare weidevogelgebied, een verdubbeling van de huidige 45 hectare. Samen met de Stichting Weidevogels moet de gemeente in gesprek gaan met boeren om hen te bewegen hun maaibeleid af te stemmen met de Stichting. De gemeente helpt al bij de compensatie van deze boeren – dat willen we zo houden.
6. Agrarisch natuurbeheer - Stimuleren van biodiversiteit rondom agrarische bedrijven wordt voortgezet door de gemeente samen met agrariërs landschapselementen als houtwallen, sloten, bloemrijke akkerranden aan te laten leggen.
7. Meer biologische landbouw - Landbouw moet met minder bestrijdingsmiddelen, en minder lucht- water- en bodemvervuiling. We willen dat de gemeente in overleg gaat met agrariërs om dit te bereiken. Uitbreiding van conventionele landbouw past niet, net zomin als megastallen. Waar het gaat om gepachte gemeentegrond moet de gemeente hierover afspraken maken in pachtovereenkomsten.
8. Dierenwelzijn - Dankzij de verdubbeling van het budget voor dierenwelzijn dat GroenLinks geregeld heeft, is ervoor gezorgd dat de gemeente nu veel organisaties (zoals Dierenambulance en Egelopvang) steunt. Bijvoorbeeld met chip-acties voor katten en honden (identificatie bij vermissing) en aandacht voor armoede bij huisdierbezitters (bijv. jaarlijkse voucher voor bezoek aan dierenarts). Uiteraard willen we hiermee doorgaan!
9. Lokale kennis - De gemeente heeft 1 hectare grond aan Milieuwerkgroep Houten (MWH) ter beschikking gesteld, ter stimulering van biodiversiteit en om te gebruiken voor natuureducatie. Er zijn veel betrokken inwoners die zich verenigd hebben in werkgroepen zoals MWH en Houtense Bijzaken. Dit zijn belangrijke initiatieven; we willen dat de gemeente gebruik maakt van adviezen en kennis van deze organisaties in beleid en uitvoering.
10. Natuureducatie - Natuureducatie voor kinderen is van onschatbare waarde. We zorgen dan ook dat de samenwerking met andere gemeentes via Buitenwijs, maar ook Natuur en Milieu-educatie en “Groen doet goed” doorgezet wordt.
11. Groenonderhoud, onkruid, overlast gevende dieren - De gemeente moet het gebruik van elektrische en stille apparatuur voor groenonderhoud stimuleren. In plaats van onkruidbestrijding zetten wij in op plaatselijke vergroening; geen onnodige tegels met onkruid, maar ruimte voor meer planten. Wanneer strikt noodzakelijk, willen wij dat de gemeente natuur en diervriendelijke bestrijdingsmethodes hanteert.
12. Zwerfafval - Dankzij GroenLinks is Houten lid geworden van de statiegeldalliantie. Zwerfafval blijft echter een lastig probleem. Wij dringen er daarom op aan dat de gemeente zorgt voor voldoende prullenbakken en inwonersinitiatieven faciliteert.