De gemeente Houten heeft een breed netwerk in de wijken en in het buitengebied. Het is belangrijk dat de gemeente de inwoners opzoekt. Wijkcoördinatoren en gebiedsmanagers zijn laagdrempelige aanspreekpunten voor inwoners. Behalve inwoners weten ook ondernemers en maatschappelijke organisaties de gemeente goed te vinden.

Participatie is een belangrijke pijler in beleidsvoorbereiding en uitvoering. We willen dat onze inwoners gemotiveerd worden en blijven om mee te denken. Juist de grote middengroep die zich niet laat horen op sociale media of tijdens participatieavonden, verdient meer aandacht. Er zijn grofweg twee soorten participatie: bij een project (initiatief van inwoner of externe partij) en bij beleid (initiatief van gemeente).

Aan het begin van elk participatie-traject moet duidelijk gemaakt worden welke ruimte er is voor participatie. Het moet helder zijn wat de invloed van de deelnemers is in het proces, en welke keuzes al vastliggen. Er is bijvoorbeeld veel beleid waar op andere niveaus (rijk, provincie of Europa) al afspraken over zijn gemaakt en die een eigen participatietraject hebben doorlopen. Doe je dit niet zorgvuldig en transparant, dan heeft het participatieproces eerder een negatieve uitwerking omdat mensen zich ‘bekocht’ en niet serieus genomen voelen.

GroenLinks heeft in de periode 2018-2022 het concept van de Samenlevings-agenda geïntroduceerd voor het maken van gemeentebeleid. Daarbij wordt beleid samen gemaakt, uitgevoerd en geëvalueerd door gemeente en lokale partners. Onze wethouder heeft dit concept succesvol toegepast bij het maken van het Energieplan (o.a. met Energierijk Houten, Energiecoöperaties, etc.) en het Actieplan Circulaire Economie (met !mpact Houten en Krachtfabriek). Ook is het concept toegepast bij allerlei andere beleidstukken zoals het Sportakkoord.

Daarnaast zijn er talloze initiatieven van inwoners en bedrijven, waarbij de gemeente moet monitoren of de participatie goed verloopt. De gemeente is verantwoordelijk voor het mee kunnen doen van iedereen en ziet daar in de voorstellen van initiatiefnemers op toe. De gemeente moet hiervoor kaders vaststellen. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat de “Leidraad communicatie en participatie” werd herzien, om het voor inwoners én initiatiefnemers duidelijker te maken hoe de gemeente met participatie bij (bouw)projecten om gaat.

GroenLinks vindt eigen initiatief van inwoners belangrijk. De afgelopen jaren hebben steeds meer inwoners subsidies ontvangen voor mooie buurtinitiatieven via bijvoorbeeld “Ons Fonds” en “Ons Buiten’. Buurttuintjes, sportroutes en bloemenweides zagen het licht. In ’t Goy maakte men een heuse toekomstagenda voor het dorp, en een zorgproject zoals Het Vertrouwde Dorp is een pareltje in onze gemeente.