In Houten groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Onder de volwassenen ontvangen bijna 900 mensen een bijstandsuitkering. GroenLinks is pas tevreden als Houten een gemeente zonder armoede is. Het hebben van onvoldoende geld of elke maand weer elke cent moeten omdraaien leidt tot veel stress. Inmiddels is aangetoond dat de stress die komt door bestaansonzekerheid mensen (geestelijk) ziek, wantrouwig en maatschappelijk inactief maakt. Daarom vinden wij dat de gemeente Houten doorlopend moet blijven communiceren over de armoederegelingen, en de werkprocessen bij de lokale sociale dienst (Werk en Inkomen Lekstroom) zo moet inrichten dat mensen die zich inschrijven direct extra armoedeondersteuning aanvragen. De drempel voor het aanvragen van ondersteuning moet zo laag mogelijk zijn.
GroenLinks heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het breed bekendmaken van sociale regelingen. En dat zullen we blijven doen. Recent is gebleken dat nog veel mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering de weg naar steun niet weten te vinden. Daarom moeten allerlei regelingen bekend zijn en in stand worden gehouden: denk hierbij aan de Kledingbank, Voedselbank, U-pas en de collectieve zorgverzekering die de gemeente aanbiedt.
In Houten is een uitstekend netwerk van organisaties die mensen met een laag inkomen helpen. Organisaties als de Voedselbank, de Kledingbank, de Stichting Present Houten, het InterDiaconaal Overleg (IDO), de Schuldhulpmaatjes, de Stichting Leergeld, het DoorGeefLuik (DGL), Van Houten&co, het Wereldhuis, de Bibliotheek (o.a. taalgroepen en leesbevordering) en de Krachtfabriek zijn belangrijk voor Houten.
GroenLinks wil dat de gemeente samen met deze organisaties werkt aan een sluitend vangnet voor mensen die hulp nodig hebben, waarbij de organisaties zich volledig kunnen wijden aan (inkomens)ondersteuning zonder zorgen over het voortbestaan van de organisatie. GroenLinks wil dat de gemeente Houten actief werk maakt van het koppelen van burgers en lokale ondernemers aan deze organisaties, zodat werkzoekenden kunnen meedoen in de Houtense maatschappij.
1. Vaste contracten - Voor GroenLinks is een baan met een vast contract en redelijk inkomen de norm. Wij willen geen vervanging van bestaande banen door vrijwilligers of zzp’ers die als schijnzelfstandigen werken. Daar waar mogelijk zet de gemeente in op vaste contracten bij de diensten die zij inkoopt en in de eigen organisatie.
2. Werk vinden - De komende jaren moeten meer relaties gelegd worden tussen werkzoekenden, scholing die leidt tot specifieke vaardigheden en het bedrijfsleven. De gemeente zet zich actief in om de Houtense bedrijven hierin mee te krijgen, bijvoorbeeld met bedrijfsbezoeken door onze wethouders. Bij werkloosheid van jongeren of ouderen zetten we in op proefplaatsingen en snuffelstages. Als voor werkzoekenden een garantiebaan nodig is, dan is deze er.
3. Regelarme bijstand - GroenLinks is voorstander van een regelarme bijstand en het zo soepel mogelijk omgaan met (vaak te knellende) bijstandsregels. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van werken met behoud van uitkering en vrijstelling van de verplichte tegenprestatie. De menselijke maat en uitgaan van vertrouwen is leidend voor het bijstandsbeleid. Dit betekent dat er in bijzondere gevallen afgeweken kan worden van de regels.
4. Houtense Werktafel - De Houtense Werktafel is effectief gebleken als lokaal experiment om mensen aan een baan te helpen. Wij koesteren deze en willen deze behouden. We zetten ons in om de gemeente ook andere experimentele methoden te laten toepassen in Houten waarbij we ook leren van andere gemeenten: elke werkzoekende is er immers één te veel.
5. Ontschotting - De komende jaren gaat de gemeente steeds meer ontschot werken, d.w.z. dat de domeinen welzijn, zorg, werk en inkomen steeds meer verweven gaan raken. Bij ontschot werken zijn er specifieke kansen voor mensen met meer hulpvragen (bijvoorbeeld een combinatie van een inkomens- en zorgprobleem). De gemeente zet zich sterk in juist voor deze mensen een maatwerkoplossing te vinden.
6. Inkomensregelingen - De lokale armoederegelingen van de gemeente zelf (o.a. U-pas en de collectieve zorgverzekering), maar ook de ondersteuning door de partners hierin (zoals de Voedselbank, Kledingbank en de Schuldhulpmaatjes) moeten doorlopend onder de aandacht gebracht worden bij de mensen diehiervan gebruik kunnen maken. Als een regeling te vaak tekortschiet, zoals bijvoorbeeld de U-pas waarvan de budgetten laag zijn, dan moet hiervoor een oplossing worden gezocht.
7. Taal leren - Voor mensen die vaardigheden tekortkomen (zoals bijv. op het gebied van taal) is er een optimaal ondersteuningsprogramma. De gemeente moet hierin de regierol gaan pakken en waar nodig een specifiek doelgroepenbeleid formuleren, bijvoorbeeld met taalprogramma’s voor de statushouders (en hun kinderen) die nieuw zijn in Houten.
8. Armoedeval - De gemeente moet oog hebben voor de armoedeval die optreedt boven 120% van het minimumloon, en zo nodig mensen ondersteunen die het hiermee moeilijk hebben. Als dit voor het recht hebben op gemeentelijke steun nodig is, dan moet het verhogen naar 130% tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast willen we dat er specifieke regelingen in het leven worden geroepen voor de (vele) mensen die net boven de 120% zitten.
9. Aanbestedingen - Bij aanbestedingen door de gemeente zou de gemeente als criterium moeten gebruiken de mate waarin bedrijven zich inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.
10. Adviesraad Sociaal Domein - Voor een effectief beleid voor alle Houtenaren heeft de gemeente een adviesorgaan dat zeer waardevol is. De gemeente zorgt ervoor dat de Adviesraad Sociaal Domein optimaal functioneert en zet zich ervoor in dat hun kennis gedeeld wordt met raadsleden en de ketenpartners.