Tijm Corporaal
Tijm Corporaal

Kiezers bedankt!

De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is nu bekend. Hoewel we net geen drie zetels behaalden, laat de uitslag hernieuwd vertrouwen zien in GroenLinks Houten. 1859 inwoners uit Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy hebben op GroenLinks gestemd. Vele honderden meer dan tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezingen. Heerlijk om te merken dat we weer meer kiezers trekken. Kiezers, ontzettend bedankt voor jullie stem. We gaan er natuurlijk alles aan doen om de idealen van GroenLinks in Houten zo concreet mogelijk uit te dragen.

Dat gaan we doen in de gemeenteraad, waar we nu met 2 van de 29 volksvertegenwoordigers ons geluid kunnen laten horen. Jammer dat we net te weinig kiezers kregen om een derde raadszetel te bemachtigen. David Jimmink heeft zich gelukkig wel bereid verklaard om commissielid te blijven. Ontzettend fijn, want met zijn kennis van de Houtense politiek en het culturele veld kunnen we krachtig doorgaan. De Houtense raad telt vanaf donderdag 9 fracties. In de raad zijn Hilde de Groot en ikzelf de spreekbuis van de fractie. Naast David maken ook Willy van der Luit en Dick Veldkamp deel uit van onze fractie. Zij zijn als commissielid actief in de RondeTafelGesprekken (RTG’s).

GroenLinks heeft enthousiast campagne gevoerd. Onze campagnecommissie onder leiding van Aleid Groothoff kwam met mooie ludieke acties, zoals het zorgbed dat “Wij hebben hart voor de zorg” symboliseert, en de waslijn met handschoenen die gevonden werden tijdens zwerfafvalopruimacties. We zijn zeven weken lang de wijken ingegaan om bewoners te enquêteren over actuele thema’s in Houten. Het was leuk en informatief. Alle vrijwilligers, dank voor jullie inzet.

De grote winnaar van deze verkiezingen is D66, dat haar zetelaantal wist te verdubbelen naar 6 zetels. GroenLinks feliciteert D66 van harte met het behaalde resultaat. D66 heeft natuurlijk de landelijke wind mee gehad. Daarnaast  - het mag gezegd worden - heeft D66 op een zeer vernieuwende wijze campagne gevoerd in Houten. D66 was ook de enige van de vier coalitiepartijen in Houten die gewonnen heeft. De coalitiepartijen hebben hiermee een signaal gegeven. D66 heeft samen met GroenLinks steeds geijverd voor een Houten dat kiest voor verduurzaming.

GroenLinks wil graag dat de ambities om Houten energieneutraal te maken, nu versterkt doorgezet worden. Met ondernemers die kiezen voor verantwoorde investeringen, met zonnepanelen op zoveel mogelijk daken, met het opstarten van de waterkrachtcentrale in Hagestein, met biogas en natuurlijk met een tweede windmolenpark bij de Goyerbrug. GroenLinks wil dat de kracht van Houten verder wordt versterkt. Met buurtzorg op maat en stimulering van werkgelegenheid. Het gaat om mensen, niet om cijfers. Niet snijden in allerlei voorzieningen, maar investeren in een sterke samenleving en een duurzame toekomst. We wensen D66 graag succes met de collegeonderhandelingen. Op naar een centrum-linkse coalitie!

Tijm Corporaal
Fractievoorzitter GroenLinks Houten