Geluidsoverlast: nachtelijke expeditie Andor van Dijk en Dick Veldkamp

Ons raadslid Andor van Dijk werd gisteravond rond elf uur opgeschrikt door een metalig stampend geluid dat tot zijn schrik uit de richting van de windmolen bij de A27 leek te komen. Samen met fractiegenoot en windmolenspecialist Dick Veldkamp toog hij op nachtelijke expeditie. Vandaag stuurde hij een mail aan wethouder Van Liere met zijn bevindingen.

Beste Michiel, Anton en Erik,

Ik probeerde zojuist met één van jullie telefonisch in contact te komen, maar ik kreeg geen gehoor. Vandaar dat ik een mailtje stuur.

Gisteravond rond 23.00u werden mijn vrouw en ik opgeschrikt door een metalig stampend geluid. Buiten in de tuin van Muntslag 32 konden we het geluid nog beter horen en tot onze schrik leek het geluid uit de richting van de windmolen bij de A27 te komen en de frequentie van het stampende geluid leek erg op de rotatiesnelheid van de wieken van genoemde molen.

Met deze constatering belde ik mijn fractiegenoot Dick Veldkamp, onze windmolenspecialist, om te vragen wat dit geluid kon veroorzaken. Ondanks het late tijdstip stelde hij voor om gelijk ter plaatse polshoogte te gaan nemen. En zo begon onze nachtelijke expeditie.

Bijna aangekomen bij de lokatie kwam het geluid, wat even weggeweest was, weer terug en het leek echt van een windmolen te komen. Wederom flink geschrokken reden we naar de windmolen, die het dichtst bij de A27 staat. Aldaar aangekomen konden we gelukkig constateren dat het geluid niet van de windmolen kwam. Ook bij nadere inspectie van de andere twee windmolens kwamen we tot dezelfde conclusie. De windmolens produceerden alleen een heel licht motorisch geluid, dat je alleen kon horen als je heel dicht bij de molen stond. Verder hoorde je een heel licht suizen van de wieken, dat ook alleen van dichtbij waarneembaar was. Verder hoorde je de A27 en het ruisen van de wind door de takken van de bomen.

Waar kwam het stampende geluid dan vandaan? Staande aan het het Amsterdam Rijnkanaal bleek dat het geluid van nog veel verder kwam uit de richting van Nieuwegein, Vianen, Lek, A27 (zuid westen van de Veerwagenweg). Een korte google-actie thuis leverde ons geen informatie op van wegwerkzaamheden of andere nachtelijke activiteiten.

Uiteindelijk hebben we ruim na middernacht nog een glas gedronken op een succesvolle missie en nog meer op onze duurzame energie van ons fantastische windpark.

Dus mochten jullie gisteravond klachten hebben ontvangen rond deze strekking, dan kunnen Dick en ik met zekerheid aangeven dat ze niet van onze windmolens afkomstig waren.

Met vriendelijke groet,

Andor
GroenLinks Houten