Spitsuurkoken

GroenLinksers zijn maatschappelijk zeer betrokken en daarom vaak ook nog 's avonds actief.

Mede voor deze personen heeft Loethe Olthuis (wonend in Schalkwijk) een kookboek geschreven (met een duurzaamsausje).

Eind week acht is het boek te koop in de boekhandel (ook bij boekhandel Wijsin Houten.

Bijgaand een recept uit het boek:

HALOUMI MET TOMATEN EN BASILICUM

(hoofdgerecht voor 2, voorgerecht voor 4)
Haloumi is een zoute kaas van het eiland Cyprus die ‘knispert’ tussen je tanden als verse sneeuw onder je voeten. Maar het bijzondere van haloumi is dat je hem (snel!) knapperig kunt bakken of grillen als vlees, zonder dat hij uit elkaar valt of smelt. Als de kaaswinkel of natuurwinkel geen haloumi heeft, kunnen ze het zeker bestellen. Je kunt haloumi in de originele verpakking (en in de koelkast) wel een half jaar bewaren en zelfs invriezen.

Bereidingstijd: ca. 8 minuten

Nodig:
200 g haloumi
olijfolie
250 g biologische kers-tomaatjes (bv. San Marzano)
3-4 takjes basilicum
10-12 sprietjes bieslook
zout, versgemalen peper
2 theel. kappertjes 

Erbij:
bruin stokbrood of ciabatta

 

Bereiding:

  1. Snijd de haloumi in plakken van ca. 1 cm dikte. Spoel ze even af onder de kraan en droog ze voorzichtig met keukenpapier.
  2. Verhit een laagje (wees niet te zuinig!) olijfolie in een koekenpan.
  3. Halveer intussen de tomaatjes of snijd ze in drieën.
  4. Knip de basilicum grof en de bieslook fijn.
  5. Bak de tomaatjes al omscheppend 1 minuut in de olie. Bestrooi ze licht (de haloumi is al zout) met zout. Haal ze uit de pan.
  6. Laat de olie even uitbruisen en bak de haloumiplakken in 4 minuten aan weerszijden goudbruin.
  7. Schep intussen tomaatjes, kappertjes, basilicum en bieslook luchtig door elkaar.
  8. Leg de haloumi op 2 borden en schep de tomaatjes ernaast. Geef er brood bij en eet direct op.

Op de bijgaande foto ziet u het gerecht.

© foto Bert Strootman