Verkeer en vervoer

Houten heeft een prachtig en uniek netwerk van fietspaden. Fietsen is een schone en gezonde manier van voortbewegen. Bovendien ben je in Houten vaak sneller op je bestemming met de fiets dan met de auto. GroenLinks wil dat voordeel nog meer gaan benutten.

Houten Fietsstad

Houten blijft dé fietsstad van Nederland! De 'hemel van de fietsers', zoals in Amerikaanse bladen stond. We hebben een naam hoog te houden en blijven ons fietspadennetwerk goed onderhouden. Ook blijven we buiten de Rondweg investeren, zoals in snelwegfietsroutes naar Nieuwegein en Utrecht.

We stimuleren het fietsgebruik door de Houtense fietspaden veiliger te maken. De winterse gladheidbestrijding moet blijven door fietspaden te vegen in plaats van pekel te strooien. We willen aanmoedigen dat meer mensen vaker kiezen voor de fiets als vervoermiddel. GroenLinks steunt het initiatief van de Fietsersbond voor een nieuw bewegwijzeringssysteem in Houten.

Openbaar vervoer

Woningen zijn goed bereikbaar het openbaar vervoer. Dit kan met de inzet van elektrische buurtbussen op de Rondweg en naar de kleine kernen, en met electrocars en fietstaxi's binnen de Rondweg.

Auto

Wij geven voorrang aan alternatieven voor autobezit. GroenLinks maakt graag meer parkeerplaatsen vrij voor auto's die gedeeld worden, zoals Greenwheels en Wheels for all.

Wij willen graag zo min mogelijk parkeerplaatsen. Het parkeren van auto's kost immers veel openbare ruimte en dus geld. Ook gaat het vaak ten koste van groen. Bij nieuwbouw komt de parkeerruimte op het terrein van de eigenaar. In de drukke delen van Houten komen parkeerheffingen. Huishoudens met meerdere auto's betalen hiervoor extra.

GroenLinks wil samen met andere gemeenten krachtig lobbyen voor beperking van de snelheid op de A27. Zo wordt de lucht schoner en neemt de geluidsoverlast af.