Tijm Corporaal

Anouk Siegenbeek van Heukelom

Voorzitter

Wie ben je?

Hallo, ik ben Anouk Siegenbeek van Heukelom. Ik ben sinds april 2013 voorzitter van GroenLinks afdeling Houten. Ik ben geboren in 1973, in 1998 getrouwd met Andor van Dijk en we hebben drie kinderen.

Ik ben eind jaren ’90 afgestudeerd als literatuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, lees graag (van Maarten Biesheuvel en Terry Pratchett tot Louis Couperus en J.K. Rowling) en werkte tot voor kort bij het Communicatiebureau van de gemeente Utrecht. Eind 2013 besloot ik om de gemeente achter me te laten en docent te worden in het Hoger Beroepsonderwijs, een carrièreswitch waar ik zeker geen spijt van heb.

Als mensen mij vragen waarom ik bij GroenLinks zit, is mijn antwoord “Waarom niet?!” Er is niets mis met een partij die groene idealen combineert met praktische en duurzame economische oplossingen voor de toekomst. Je moet het maar durven om niet onverschillig te zijn maar echt voor nieuwe oplossingen te kiezen! GroenLinks staat voor mij voor een maatschappij waarin iedereen het gewoon vanzelfsprekend vindt dat je elkaar helpt, niet overal de auto voor pakt en je geen rommel op straat gooit.

Wat is je achtergrond?

Ik ben echt een ‘VPRO-kindje’, wars van autoriteit en lekker tegendraads dankzij Achterwerk in de Kast, de J.J. de Bom show en natuurlijk Koot & Bie. Politiek bewuste ouders zorgden ervoor dat ik mijn mening vormde en kon verwoorden aan de keukentafel. Als ik terugdenk aan opgroeien in de jaren ’70 en ’80 was het in mijn herinnering de tijd van Kommitee Kruisraketten Nee! Ban de Bom! Stop zure regen! Wees Wijs met de Waddenzee! Greenpeace (niemand van ons zal het ooit in zijn hoofd halen zeehondenbont te dragen). “Denk aan de zielige kindjes in Afrika”: de eerste giro 555 acties. Met licht ontzag keek ik op tegen krakers en punkers (en keek The Young Ones). De Koude Oorlog. Massale demonstraties op het Malieveld, de opkomst van Lech Walesa en de val van de Berlijnse muur. Nelson Mandela kwam vrij en wij zaten ademloos voor de tv. Maar ook het gifschandaal in Lekkerkerk, het verbod op spuitbussen met drijfgas en natuurlijk de ramp in Tjernobyl waren dingen die indruk maakten en mijn milieubewustzijn aanwakkerden.

Ik zat op de Kees Boekeschool (Werkplaats), een plek waar solidariteit, tolerantie, ‘kosmisch onderwijs’ en vrede als een rode draad doorheen liepen. In zo’n omgeving voelde ik me wel thuis – niet bij de Zeister hockeymeisjes die ook in de straat woonden. Op het atheneum aan de Montessorischool werd dat bewustzijn verder gestimuleerd. Kon je in 1991 nog eindeloos over je studie(s) doen, zes jaar later kwamen er steeds meer normen en kaders. Het moest voortaan efficiënt en gereguleerd, binnen de perken en afgemeten. Niets voor het ‘VPRO-kind’ Anouk! Gelukkig was ik toen al bijna afgestudeerd…

Wat inspireert je?

Mijn opa zei altijd: “Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts geleerd.” Ik denk dat hij daar gelijk in had. We kunnen er alleen maar beter op worden als we het verleden in beschouwing nemen en daar lessen uit trekken voor de toekomst. Mijn inspiratie is de gedachte dat een enkel individu het verschil kan maken en invloed heeft op de loop der dingen. Iedereen heeft in wezen de macht om processen in gang te zetten door te kiezen voor het goede en juist het slechte of ongezonde te laten. Tegelijkertijd besef ik dat wij op moeten komen voor degenen die die keuze niet hebben of door omstandigheden als oorlog en onderdrukking niet kunnen maken.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van GroenLinks?

Via Andor kwam ik in 2002 in aanraking met de lokale politiek in Houten. Mijn eigen betrokkenheid bij GroenLinks begon in 2005 als webmaster en als lid van het campagneteam dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 voorbereidde. In 2006 werd ik lid en sinds die tijd heb ik me regelmatig ingezet voor diverse verkiezingscampagnes en ik zit sinds 2011 in de permanente campagnecommissie van Houten. In 2010 werd ik bestuurslid en in april 2013 voorzitter van het afdelingsbestuur.

Er hing bij Maatschappijleer een poster aan de muur met een foto van een meisje van onze leeftijd met de slogan: “Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden!” Prachtig. Op de middelbare school herkende ik me vooral in de standpunten van de PSP en de PPR en toen ik eenmaal stemrecht had, bleek GroenLinks de partij te zijn waar ik me in herkende.

Wat zijn je activiteiten binnen GroenLinks?

Het bestuur houdt zich onder meer bezig met ledenbinding en de ledenadministratie, het organiseren van ledenactiviteiten en het onderhouden van contacten met de Houtense GroenLinks-leden. Daarbij houden we wel oog voor de kosten, want ook de afdelingsfinanciën zijn onze verantwoordelijkheid. We organiseren de Algemene Ledenvergaderingen en houden ons bezig met Politiek personeelsbeleid. We blijven alert op het werven van nieuw politiek of bestuurlijk talent.

Verder speelt het bestuur natuurlijk een grote rol bij het voorbereiden van de verkiezingen, met name waar het de voorbereidingen en het indienen van de kandidatenlijst betreft. We bewaken samen met de campagnecommissie de PR en de zichtbaarheid van GroenLinks in de media. We hebben contact met lokale GL-afdelingen in de regio en met onze maatschappelijk verwante organisaties. Ook houden we contact met de fractievoorzitter over hoe het gaat in de politieke arena van Houten.

Wat zijn je persoonlijke ambities binnen GroenLinks? Wat wil je bereiken in Houten?

Mijn doel is om met het nieuwe bestuur de komende tijd vooral te zorgen voor stabiliteit en continuïteit voor, tijdens en na de verkiezingen in 2014. Met een positieve en realistische houding hoop ik dat we in Houten de gevolgen van de negatieve landelijke trend kunnen inperken. Als het tegelijkertijd lukt om voor meer verbinding met de leden te zorgen en de prettige uitstraling van GroenLinks Houten vast te houden, dan denk ik dat mijn streven grotendeels is geslaagd. Ik zou het fantastisch vinden als er in 2014 minimaal tien nieuwe leden bij zouden komen omdat zij zich niet alleen herkennen in de groene en sociale identiteit van GroenLinks, maar vooral ook vinden dat GroenLinks Houten een leuke ‘club’ is om bij te horen en actief in te zijn.  

Heb je nog vragen of wil je meer weten over GroenLinks Houten?

Of vind je het leuk om een keer mee te lopen met het bestuur en/of de campagnecommissie? Bel of mail me gerust: 030 - 289 2798 of 06 - 4128 1868, e-mail: asiegenbeekvanheukelom@groenlinks.nl