Willy van der Luit

Bestuurslid

“Het is belangrijk om te luisteren naar mensen, om ruimte te geven aan eigen initiatieven, om samen oplossingen te bedenken.”

Wie ben je?

Ik ben inwoner en 'fan' van Houten. Ik woon met veel plezier op een unieke plek in de Randstad, samen met mijn man en twee zoons.

Wat is je achtergrond?

Ik ben opgegroeid op Curaçao. Dat is heel bepalend geweest voor mijn kijk op de wereld. Zowel op Curaçao als in de landen waar wij van daaruit op vakantie gingen, kwam ik al jong in aanraking met verschillen tussen arm en rijk, met onrechtvaardigheid. Na mijn studie sociale geografie met als specialisatie ontwikkelingslanden, heb ik steeds gewerkt bij organisaties die zich inzetten voor een rechtvaardige, leefbare wereld. Ik werk sinds 2007 als hoofd communicatie bij Oxfam Novib.

Wat inspireert je?

Ik groeide op in een maatschappelijk betrokken nest. Mijn ouders waren actief voor zowel lokale organisaties als voor bijvoorbeeld Amnesty international. Het geloof in een betere wereld en het belang om je daarvoor in te zetten, dichtbij en verder weg, is mij met de paplepel ingegoten. Ik geloof ook oprecht dat het kan. Dat ideaal, daar zet ik mij voor in.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van GroenLinks?

Zolang ik mij kan herinneren stem ik GroenLinks. Bij de laatste verkiezingen twijfelde ik, stemde ik toch op GroenLinks en was ik daarna erg teleurgesteld over wat er in de partij gebeurde. Enige tijd later werden veel bomen in Houten gekapt. Ik vond dat erg, en besefte: ik wil mij inzetten voor Houten, ik wil dat doen via de politiek, en hoe je het ook wendt of keert: de idealen van GroenLinks zijn mijn idealen. Als je teleurgesteld bent, zoals ik was in GroenLinks, kun je twee dingen doen: weglopen en je ervan afkeren, of juist je schouders eronder zetten. Als ik ergens in geloof, kies ik voor dat laatste. Altijd.

Wat zijn je activiteiten binnen GroenLinks?

Ik ondersteun de fractie. Ik ben commissielid, en zet daarnaast mijn communicatie- en campagnekennis in, bijvoorbeeld in aanloop naar de verkiezingen.

Wat zijn je persoonlijke ambities binnen GroenLinks? Wat wil je bereiken in Houten?

Ik woon hier sinds 2005, en in de loop der tijd ben ik echt van Houten gaan houden. We wonen in een mooie groene en sociale gemeente, ik wil me graag inzetten om dat te behouden en te versterken. Ik wil dat doen samen met inwoners van Houten. Het is belangrijk om te luisteren naar mensen, om ruimte te geven aan eigen initiatieven, om samen oplossingen te bedenken. En of dat nu GroenLinks-stemmers zijn of niet, dat maakt niet uit. Waar het om gaat is dat je elkaar vindt op onderwerpen of thema's die je samen belangrijk vind en dat je je daar samen voor inzet. Over partijgrenzen heen.