Tijm Corporaal
Angelique Vranken

Tijm Corporaal

Lid

“GroenLinks staat voor een solidaire samenleving waarin iedereen kan meedoen!”

Wie is Tijm Corporaal?

Mijn naam is Tijm Corporaal. Tijm betekent “strijder voor het volk.” Dat herken ik wel. Ik strijd graag voor een nog mooiere wereld. Wij zijn maar een tijdje op deze aarde. Hoe laten we hem achter voor de volgende generatie?

Ik woon nu ruim 25 jaar in Houten. Ik ben single en vader van twee geweldige kinderen die bij mij wonen. Na mijn studie bestuurskunde werkte ik bij verschillende adviesbureaus. Ik ben nu ruim 15 jaar gevestigd als zelfstandig trainer en coach. Een deel van mijn tijd werk ik in opdracht van Schouten en Nelissen. Ik ben op mijn best als ik teams mag begeleiden in brainstormbijeenkomsten waarin vernieuwing centraal staat. We zijn vaak erg gehecht aan vaste patronen. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden bij het doorbreken van  patronen, zodat er ruimte voor nieuw perspectief ontstaat. 

Waarom ben je lid geworden van GroenLinks?

Ik ben lid geworden van GroenLinks omdat ik wilde bijdragen aan de bescherming van wat waardevol is. Ik ben al jaren lid van de Vogelbescherming en de Waddenvereniging. Als vogelaar wandel ik graag, genietend van de schoonheid en van de natuur. Ik ben ruim 25 jaar lid van Amnesty International. Wij kunnen in vrijheid samenleven, maar mensenrechten naleven is in veel landen niet vanzelfsprekend. Ik vind het belangrijk dat we blijven beseffen dat mensenrechten in veel situaties onderdrukt worden. Ik vind het een schande dat sommige mensen in Nederland niet in vrijheid kunnen leven, omdat anderen hen ook hier het leven zuur maken. Helaas is het werk van Amnesty nu nog meer nodig dan 25 jaar geleden.

Ik ben politiek actief geworden in 2008. Vooral uit bezorgdheid. Nederland is minder tolerant geworden. Wat onbekend is, wordt vaker wantrouwend bekeken. Er lijkt minder ruimte voor diversiteit te mogen zijn en wat kwetsbaar is, wordt vaker in twijfel getrokken. Ik vind het onbegrijpelijk dat klimaatverandering door sommige mensen nog ontkend wordt. We leven op één kleine planeet. Internationale samenwerking en solidariteit zijn belangrijk om met elkaar de juiste keuzes te kunnen maken naar een andere toekomst. We moeten echt keuzes maken die de opwarming van de aarde tegengaan. Daarom is het nodig om onze economie te vergroenen en meer sociale keuzes te maken. Ik ben voor eerlijke herverdeling van werk, voor een op duurzame principes ingerichte economie waarin vergroening beloond wordt en vervuiling aangepakt.

Persoonlijk ben ik mij bewust van mijn eigen vervuilende levensstijl. Natuurlijk, ik maak werk van energiebesparing, ik heb zonnepanelen en ik wek groene stroom op. Maar toch, het is ongelofelijk wat ik in een jaar kan weggooien. Daarom ben ik sinds enkele jaren ook actief als zwerfafvalpakker. Ik wil jaarlijks meer zwerfafval uit de Houtense straten en parken verwijderen dan ik met mijn gezin weggooi. Dat komt neer op het inzamelen van circa 12 volle kliko’s per jaar aan zwerfafval. Het kost me gemiddeld nog geen uur per week. Maar zo’n kleine bijdrage levert veel op. Ik voel daardoor dat ik direct kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een schoner milieu.

Wat zijn je persoonlijke ambities binnen GroenLinks? Wat wil je bereiken in Houten?

Ook de komende jaren ga ik mij inzetten voor een modern Houten waarin het groen en gezond samenleven is. Een Houten waarin wij ontspannen onze leefstijl aanpassen en elkaar bijstaan als het aanpassingsproces moeilijk verloopt. De komende jaren zullen jaren zijn waarin eerlijk delen en zorg voor elkaar belangrijker worden. Ik wil daaraan bijdragen. Op mijn eigen wijze, zoals ik hoop dat de mensen om mij heen dat ook doen. Want ieder mens is uniek. De één is sterk met zijn woorden, de ander met zijn handigheid en de derde met zijn muzikale talenten. En al die unieke bijdragen dragen bij aan een heerlijk diverse samenleving om trots op te kunnen zijn. Zal ik in 2025 tevreden zijn over de ontwikkeling die ik en de mensen om mij heen hebben doorgemaakt? Ik kies ervoor om dat te zullen zijn!

Wat is een uitspraak die jou typeert?

Mijn motto is: veranderen gaat moeiteloos als ik ervoor kies te willen veranderen!