“Ben je vóór of tégen vluchtelingenopvang in Houten?” Die vraag ligt niet zo simpel. Een ‘tegen’-geluid gaat vaak over zorgen en angst voor verandering en het onbekende. Voor het ‘voor’-geluid is vertrouwen nodig, om te werken aan oplossingen en van angst naar actie te gaan. Want het is niet makkelijk, maar samen kunnen we dit. De petitie “zeg JA tegen vluchtelingen in Houten” met ruim 5.000 handtekeningen is hier een mooi voorbeeld van. Hierin spreken dorpsbewoners zich uit vóór een plan om samen verantwoordelijkheid te nemen voor vluchtelingenopvang.
Het ‘ja- we kunnen dit’ geluid hoorde ik ook tijdens het politiek café ‘Nieuwkomers in Houten; wat is er nodig voor een warm thuis?’ dat GroenLinks en PvdA organiseerden samen met CU en D66. Maar liefst 100 mensen praatten samen over deze vraag. Het leidde tot mooie ideeën maar nog veel waardevoller: het daadwerkelijke gesprek. Want het ‘tegen’-geluid van mensen met zorgen was ook aanwezig. Zo verbinding tussen mensen op gang helpen is voor mij als GroenLinkser belangrijk.
Op basis van deze avond maakten we een manifest met 10 speerpunten voor een warm thuis, dat we 30 januari aan het college aanbieden. Ondersteund door 9 maatschappelijke organisaties in Houten en daarmee breed gedragen. Het manifest benadrukt het belang van de ontmoeting tussen mensen organiseren en een warm welkom in de buurt mogelijk maken. Het gaat verder dan vluchtelingenopvang en richt zich echt op steun bij het werken aan een nieuw thuis. Hartverwarmend te ervaren hoeveel Houtenaren en organisaties hier hun hulp voor aanbieden. Er is nog een wereld te winnen op gebieden als een passende woning, aansluitend taalonderwijs en voldoende bestaansmiddelen. Bovenal is ons manifest een oproep aan het college om snel en actief werk te maken van een inclusief, Houtens nieuwkomersbeleid.
Want uiteindelijk doen we het met elkaar, huidige bewoners en nieuwkomers; wij maken onze gemeente Houten zo’n fijne, warme plek. Ja, we kunnen dit!