Zo begon het betoog van GroenLinks bij de Raadsvergadering op 28 juni 2022. Want het nieuwe Coalitieakkoord dat die avond werd behandeld, staat helaas vol met mooie beloftes zonder dat het veel vertrouwen biedt dat de beloftes waargemaakt kunnen worden. Terwijl Houten wat ons betreft een college verdient dat heldere keuzes maakt om mooie ambities te behalen. Zoals betaalbare woningen bouwen in een fijne groene omgeving, en stappen zetten om klimaatneutraal te worden. Investeren in jongeren om een gezonde en weerbare samenleving te bouwen.
Kortom, als het gaat om zoiets belangrijks als je thuis dan kies je niet voor de aannemer met de mooiste beloftes, maar voor de aannemer die je helpt keuzes te maken en die zijn beloftes waar kan maken.
Benieuwd naar het volledige betoog? Je leest het hieronder.
Voorzitter,
Mijn zolder moet toekomstbestendig worden gemaakt. Er moet een eigen kamer voor mijn oudste dochter komen en tegelijk moet er ruimte om thuis te werken, te ontspannen en gezellig samen te zijn. Je zou het ‘verdichting’ kunnen noemen.
Er kwamen twee aannemers langs. De eerste luisterde naar onze wensen, zorgen en budget, keek rond en zei dat alles kon, en dat het uiteraard betaalbaar zou blijven. De gewenste dakkapel zou geen enkele invloed hebben op de zonnepanelen en bij het nieuwe kamertje zou nog genoeg ruimte zijn voor een inloopkast en een extra badkamer.
Hij zou onze wensen op 1 zetten.
Aannemer nr twee had een ander verhaal. Ook hij luisterde naar onze wensen, maar hij wees ons erop dat niet alles zou kunnen of in ieder geval niet binnen ons budget. Hij hielp ons keuzes te maken en bood alternatieven zodat de zonnepanelen konden blijven en er, zonder dakkapel, twee kleine maar fijne kamertjes kunnen komen.
Welke aannemer zou u kiezen? Als het gaat om iets belangrijks als je huis, de plek waar je woont, dan kies je niet de mooiste beloftes maar voor degene die zijn beloftes waar kan maken. Voor het coalitieakkoord ‘samen met inwoners bouwen aan een toekomstbestendig Houten’ geldt hetzelfde; Houten is ons thuis en ze verdient een college dat hun beloftes waar kan maken. Dat vertrouwen heeft Groenlinks met dit coalitieakkoord op sommige punten wel, maar helaas zeker niet op alle.
Ik begin graag bij de positieve punten. Wij zijn blij dat de nieuwe coalitie enthousiast doorgaat met een aantal beleidsplannen die de afgelopen periode opgesteld zijn. Die zijn natuurlijk ook erg goed. [DV2] Er ligt een ambitieuze Woonvisie, een mooie Biodiversiteitsvisie, een doelgerichte Warmtetransitievisie, een broodnodig Klimaatadaptatieplan, en een goede bijdrage aan de RES. Er komen weliswaar geen concrete of nieuwe ambities bij, maar we gaan wel door op de uitgestippelde route.
Steun aan de Houtense Werktafel blijft en er wordt geïnvesteerd in de bieb en in muziekonderwijs. De door iedereen gewenste samenhangende visie voor het buitengebied komt er, net als aandacht voor verbrede fietspaden en toegankelijke voetpaden. Het convenant Duurzaam Bouwen wordt ondertekend; hopelijk gaan we voor Goud!
En op het gebied van participatie zijn we vol verwachting; als er iemand is die beloofd heeft om inwoners te betrekken dan is het wel de grootste coalitiepartij ITH. We zijn benieuwd over een gelote burgerraad; we weten dat dit een ingewikkeld en kostbaar middel is, dus hoe gaat dit vorm krijgen? En welke plannen gaat onze nieuwe wethouder Participatie bedenken om jongeren meer te betrekken, vaak toch een lastig te bereiken doelgroep?
Toch maakt het Coalitieakkoord ook ongerust. Het beeld van aannemer nummer 1 dringt zich op; mooie beloftes, maar kunt u ze waarmaken? Ik geef graag een paar voorbeelden.
1. Het akkoord houdt vast aan de ambitie ‘Houten Energieneutraal 2040’. Om direct daarna te zeggen dat er in ieder geval niet meer zonnevelden of windmolens komen. Daarmee staat de ambitie op losse schroeven. Het is alsof u net als aannemer 1 ons wilt laten geloven dat het aanleggen van een dakkapel geen enkele invloed zal hebben op de zonnepanelen op dat dak. Voor windpark Goyerbrug zegt u zelfs deze te willen heroverwegen, terwijl hier juist een uitspraak van de RvS ligt om uiterlijk in oktober een besluit te nemen. Er is door onze voorgangers, zowel colleges als gemeenteraad met ruime meerderheid en na zorgvuldige afweging (vanaf 2011) al een besluit genomen, nu willen terugdraaien wekt valse verwachtingen en zou onbehoorlijk bestuur zijn. Een eenvoudige vraag: gaat de coalitie de uitspraak van de Raad van State uitvoeren? Ik wil graag van iedere partij een duidelijk antwoord.
2. We weten dat we nog veel meer duurzame elektriciteit nodig hebben: om de gedachten te bepalen: nog 100 ha zonneveld en nog een windpark ter grootte van Goyerbrug. Dat is wat er nodig is voor de ambitie Houten Klimaatneutraal 2040. Niet eenvoudig, dus ik kan me voorstellen dat je opschrijft: “In deze periode gaan we een gezamenlijk plan maken hoe we dit gaan doen.” Maar helaas. Met name de inbreng van NH in het coalitieakkoord lijkt daarmee moeilijk te vinden. Een groene partij die niets gaat doen aan nieuwe opwek wind en zon? Biodiversiteit, energiebesparing, TVW, RES: dat is niets nieuws, dat deden we allemaal al. De groene ambities in dit akkoord vallen tegen.
3. We geloven graag in de belofte van snel bouwen volgens de Woonvisie; betaalbaar en veel sociale huur. Het akkoord noemt twee locaties; Centrum, Molenzoom en Koppeling en Houten Oost. Van bouwen in Oost kan een hoop gezegd worden, maar snel is het niet. Het coalitieakkoord noemt de uitdagingen; we zullen Provincie en Rijk moeten overtuigen, want zij zullen moeten investeren in openbaar vervoer en wegen. De lage ligging betekent dat Oost het (letterlijke) afvoerputje van de regio is, er zal dus gezocht moeten worden naar maatregelen voor waterafvoer. Er zal infrastructuur aangelegd moeten worden, en drinkwaterwinning kan een probleem gaan worden. Dit alles maakt het een lang, volgens experts minimaal 8 jaar, en bovendien onzeker proces.
5. Terwijl aan de ene kant wordt benadrukt hoe belangrijk financiële gezondheid is, en dat er uitdagingen op dat gebied aan komen, wordt gekozen om te investeren in een aantal toch onverwachte onderdelen. In een ontmoetingsruimte Oud Wulven waarvan pas nog is onderzocht dat de balans tussen investering en resultaat scheef ligt, in cameratoezicht, verbieden van drugs, meer handhaving (terwijl criminaliteit als jaren daalt en inwoners zich elk jaar veiliger voelen), in een extra wethouder (ook al is het 2 dagen per week), en in onderzoeken die al gedaan zijn; zoals nascheiding van afval en een fietspad naar Goyerbrug. Vervolgens stelt u bezuinigingen op jeugdzorg voor en sluit u verhoging van de OZB bij voorbaat uit – terwijl dat toch bij uitstek het mechanisme is om stijgende lasten eerlijk over inwoners te verdelen. Deze prioriteiten in combinatie met de zeer summiere ambities in het sociaal domein, wekken verbazing en zorgen op bij GroenLinks.
Samenvattend:
Veel van het akkoord is voortzetting van (uitstekend) beleid, en dat is goed om te lezen. Helaas staan er daarnaast mooie beloftes in die met elkaar in strijd zijn. Daarmee ontbreekt de ambitie.
Tenslotte nog de samenwerking. Helaas is er tot nu toe niet veel gekomen van de mooie beloftes tijdens de onderhandelingsbijeenkomsten. We hadden als oppositiepartij graag willen helpen bij het maken van keuzes en het formuleren van haalbare beloftes. Juist ITH heeft vaak gezegd veel waarde te hechten aan samenwerking met de oppositie. Ik ben benieuwd hoe deze belofte vorm gaat krijgen.
Mijn zolder heeft straks geen badkamer en inloopkast, maar dankzij aannemer nummer 2 is hij wel toekomstbestendig. En ik hoop dat bij de uitwerking van dit coalitieakkoord de valse beloftes van aannemer 1 los worden gelaten, en dat we samen eerlijke keuzes gaan maken om te bouwen aan een toekomstbestendig Houten.
Tot slot, wil ik graag namens de LHBT klankbordgroep deze progressieve regenboogvlagstickers aanbieden aan de nieuwe wethouders. Ze komen graag binnenkort even langs voor kennismaking en of te kijken of ze goed blijven plakken.
Dankuwel.
Susan van Erp, fractievoorzitter GroenLinks Houten