Groene boeken over Houten

Dit jaar is onze gemeente rijk bedeeld met drie boeken over het groen. Stedenbouwkundige Robert Derks neemt ons mee in de wordingsgeschiedenis van de groeikern Houten. In haar bomenboek vertelt biologe Maria van de Looverbosch het verhaal van de monumentale en markante bomen in onze gemeente. Fotografe Marijke van Eijkeren ging ’s morgens vroeg de deur uit om het landschap van Houten vast te leggen. - door Volkert Groothoff

De stad Houten is een bedachte stad, een groeikern, een stad van planologen, stedenbouwkundigen, verkeerskundigen, landschapsarchitecten en architecten. Een stad met een opmerkelijk verkeerssysteem, met veel groen en met een zorgvuldig ontworpen openbare ruimte. Stedenbouwkundige Robert Derks heeft aan de wieg gestaan van vele ontwerpen van de groeikern Houten. Het is uniek dat hij ook het uitgroeien heeft begeleid. Het Groen omarmd is een geschreven documentaire, een schetsboek voorzien van oorspronkelijke plannen en ontwerptekeningen. De grote lijnen worden uiteengezet maar ook de uitwerkingen en de details bij iedere groeifase. Zeer interessant voor iedereen die meer over de achtergronden van de ontwikkeling van Houten wil weten.

Bomen over Houten, Schalkwijk, Tull & 't Waal en ’t Goy is letterlijk en figuurlijk een bomenboek. Maria van de Looverbosch sprak met bijzondere mensen in een bomenrijke omgeving, in hun eigen achtertuin of zelfs in de moestuin. We lezen over de ‘Houtense statonslinde’, over nut en noodzaak van walnotenbomen, over een ijzeren ring in een oude lindeboom. De schrijfster combineert persoonlijke geschiedenissen, met de cultuurhistorie en biologische informatie over de bomen. Daarbij geeft het een boeiend inkijkje in het verleden van Houten en haar bewoners. Het boek is rijk geïllustreerd en dankzij duidelijke informatie over de plaats van de besproken bomen is het goed te gebruiken bij fietstochtjes in onze gemeente. Het boek is o.a. opgedragen aan onze voormalige GroenLinks-wethouder Jan Koudijs.

Marijke van Eijkeren stelde een mooi fotoboek Houten: het landschap samen. In vier hoofdgebieden - de Stedelijke zone, 't Goy, Schalkwijk en de Oeverwal – brengt zij onze gemeente in beeld, met korte achtergrondinformatie over het landschap en de mogelijkheden om het gebied te ontdekken. Zij maakt prachtig gebruik van het invallende zonlicht, opkomende mist, ze zoemt in op vogels, bloemen, koeien. Er is nog een weids landschap buiten de bebouwde kommen.

Het groen omarmd: € 29,50; dit boek is ook als dubbelpublicatie met ‘Modelstad Houten’ in een cassette verkrijgbaar. Prijs: € 44,50
Bomen over Houten, Schalkwijk, Tull & 't Waal en ’t Goy: € 19,50
Houten: het landschap: € 14,95; van elk verkocht exemplaar gaat € 1,- naar het project natuureducatie van de gemeente Houten.