GroenLinks geen last van kou, wel van terrasverwarming

Een kleurrijk gezicht op het terras van de Roskam op het Plein in Houten: de fractie en enkele leden van GroenLinks Houten genieten in warme jassen van een drankje en een hapje. GroenLinks vroeg zaterdag aandacht voor de problematiek van het toenemend aantal terrasverwarmers bij cafés en restaurants in Houten. De aanwezigen zaten er warmpjes bij, omdat er voor winterjassen en dekens gezorgd was. Na afloop van de actie bood fractievoorzitter Andor van Dijk de dekens aan aan de Roskam. De bedoeling is dat de bezoekers van de Roskam voortaan comfortabel buiten kunnen zitten zonder terrasverwarming nodig te hebben.

De dekenactie komt voort uit de discussie die in de raadsvergadering van 7 oktober jl. uitvoerig is gevoerd en waarover in de raadsvergadering van 4 november a.s. een motie zal worden behandeld. In de aanloop naar deze vergadering wil de fractie van GroenLinks Houten laten zien dat er goedkope en zeer milieuvriendelijke alternatieven zijn voor terrasverwarmers: dikke jassen aan en dekens over de knieën.

Als gevolg van het rookverbod in de horeca staan de rokende bezoekers van café en restaurant vaker buiten dan voorheen. Ondernemers in de horeca willen het op het terras ook comfortabel maken voor hun bezoekers dus wordt er vaak terrasverwarming geïnstalleerd. Deze manier van stoken voor de buitenlucht kost echter veel energie en levert – met name in het geval van gasbranders – een grote CO2-uitstoot.