Onze rekenkamercommissie had een stevig rapport geschreven over het gemeentebeleid met betrekking tot duurzaamheid 2010-2015. De conclusies waren helaas niet goed: geen samenhang, vrijblijvend, passief, korte termijn denken, geen monitoring, de ambtenaren weten niet hoe het beleid uit te voeren, de overige wethouders hebben geen heldere opdracht, het Milieubeleidsplan inclusief de Roadmap 2040 wordt niet gebruikt als referentie, etc.

 

De reactie van het college was slechts dat dit allemaal opgelost was met het huidige beleidsdocument 2016-2018. Hoe dat dan was gedaan (ook de interne processen), werd niet duidelijk. Onze motie om dat uit te leggen aan de Raad kreeg geen meerderheid. GroenLinks vindt het vreemd dat de wethouder dit niet wilde uitleggen, immers als hij deze grote problemen in een paar maanden al heeft opgelost, dan is dat een groot succes. De wethouder zei wel toe het in een bjpraatavond te willen bespreken. 

Meerdere partijen noemden het rapport pittig, maar niemand deed er verder iets mee of vroeg door. Sommige partijen hadden zelfs helemaal geen inbreng of betoog. Het debat verliep helaas  formalistisch, we mochten het niet over duurzaamheid (huidig beleid) hebben, want het rapport ging over effectiviteit van oud beleid. Wij zijn nog steeds van mening dat het college niet moet verwijzen naar huidig beleid als oplossing, om daar vervolgens niet over te willen praten.  GroenLinks vond het een teleurstellende avond. 

Kaderbrief WIL: schets ons de toekomst

Werk en Inkomen Lekstroom maakt elk jaar een kaderbrief, een soort doorkijkje naar het volgende jaar. Dit document bevat al veel van wat we al weten. GroenLinks vroeg om een ruimere toekomstschets, kan de WIL iets meer laten zien over  de komende jaren en de verwachtingen? Ook de link met landelijke trends en beleid elders is interessant.