GroenLinks wil versoepeling participatiewet

Op 27 november jl. zond het programma Radar een reportage uit over Margaret van Breukelen uit Tull en ’t Waal. Margaret heeft haar uitkering verloren en een boete gekregen van 30.000 euro omdat zij aankopen heeft gedaan met de gezamenlijke pinpas samen met haar dementerende moeder voor wie zij mantelzorgt. Volgens de regels van de Participatiewet had zij deze bankpas moeten melden, iets wat zij niet wist.

In de uitzending was ook Linda Voortman, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. Zij vertelde in de uitzending dat de Participatiewet te streng is en uitgaat van wantrouwen. Daardoor gaat het mis in dit soort individuele gevallen, waarin er sprake is van handelen vanuit goedheid, maar waarin dit op zware wijze wordt afgerekend.

Het is dus de hoogste tijd om de Participatiewet minder streng te maken zodat ook onze lokale uitvoerder, Werk en Inkomen Lekstroom, niet primair meer een strenge uitkeringverstrekker wordt, maar een organisatie die in dit soort zaken kijkt naar (het gedrag van) het individu.

Klik hier om de uitzending te bekijken.