De GroenLinks fractie in Houten heeft met belangstelling en grote zorg kennis genomen van de verwoestende effecten van de nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde neonicotoïden. Uit onderzoek blijkt dat deze neonicotoïden de voedselketen ingrijpend ontwrichten. GroenLinks Houten roept landbouwers daarom met klem op om het gebruik van deze neonicotoïden per direct te beëindigen.

Neonicotoïden zijn sinds de jaren negentig in gebruik. Eerder al werden deze bestrijdingsmiddelen in verband gebracht met bijensterfte. Het dagblad Trouw publiceerde op 11 juli (1) een bericht, dat Nijmeegse biologen nu aangetoond hebben dat ook de vogelstand aangetast wordt door deze agressieve bestrijdingsmiddelen. Uit het onderzoek blijkt volgens Trouw dat de zogenaamde neonicotoïden niet alleen schadelijk zijn voor bijen en hommels, maar ook voor de veldleeuwerik, de kleine karekiet, de gele kwikstaart en nog wat vogelsoorten. Neonicotoïden worden veel gebruikt omdat ze boeren veel werk uit handen nemen. Het zaaigoed wordt geleverd met een coating van neonicotoïden, die bescherming bieden tegen plaaginsecten. Boeren hebben daardoor geen omkijken meer naar hun gewassen.

Trouw laat in haar artikel toxicoloog Henk Tennekes aan het woord. Hij stelde vijf jaar geleden al dat neonicotoïden het effect hebben van kankerverwekkende stoffen. Destijds waarschuwde hij ook al voor het risico van een breuk in de voedselketen "De pest is dat 90 procent van deze moeilijk afbreekbare middelen in het milieu komt, in het oppervlaktewater." En van dat water zijn weer talloze dieren afhankelijk.

In maart april van dit jaar stemde een Kamermeerderheid voor een algeheel verbod op neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen. Staatssecretaris Dijksma wil de moties echter niet uitvoeren, omdat zo'n algeheel verbod in strijd zou zijn met de Europese verordening. Avaaz is daarom een petitie gestart om de Tweede Kamer te ondersteunen in haar verzoek aan de staatssecretaris.

 

(1) Trouw, 11 juli 2014, 'Na vijf jaar alarm slaan krijgt Tennekes gelijk' (betaald archief)