Bij het nieuwbouwproject ‘Tuibrug 4’, de leegstaande sauna, is dit goed misgegaan. In het plan om op deze plek 70-90 woonzorgeenheden te maken, had het college alleen oog voor de stenen. Het plan was onvoldoende doordacht, onvolledig, niet transparant en het ontbrak aan visie. Zo ontbrak informatie over wie hier zorg zouden gaan krijgen, welke doelgroep, welke type zorg en welke inkomenseisen. Er is immers woonzorg voor alle inkomens nodig, en daarom van groot belang dat hier vooraf duidelijkheid over is. Bovendien was er nog niet nagedacht over of en hoe dit plan in de gemeenschap zou passen: waar moet je als gemeente rekening mee houden als er 70-90 inwoners die zware zorg nodig hebben op één locatie zitten? Wat kunnen we doen om te zorgen voor genoeg zorg(personeel), (huis)artsen, voorzieningen? Antwoorden op dit soort vragen zijn volgens GroenLinks, PvdA en de andere oppositiepartijen HoutenAnders!, CU, D66 en CDA essentieel om een plan goed te keuren.
Wethouder Molenaar (ITH) heeft in de raadsvergadering van 23 januari op ons verzoek het onvolledige plan teruggenomen, om verder te werken aan de kernwaarde: “in Houten bouwen we aan gemeenschappen”. Hierbij verwachten wij dat maatschappelijke organisaties worden betrokken. We zien ernaar uit om het complete plan opnieuw te bespreken, want de behoefte aan woonzorgeenheden is onverminderd hoog.
"Geachte voorzitter, beste toehoorders,
Wat had ik hier graag willen staan met een grote glimlach omdat Houten een zorgvuldig doordacht en onderbouwd plan voor woonzorgeenheden voor ouderen rijker is. Een plan waarin de gemeente regie nam en samen met inwoners, zorgorganisaties, en maatschappelijke instellingen kiest voor een woonzorgvoorziening die past bij de behoefte in Houten. Een plan dat multidisciplinair ontworpen is, zodat niet alleen gekeken is naar de stenen maar ook naar de sociale kant. Daarvoor hebben we immers met elkaar de Houtense Kernwaarden vastgesteld. Dit had allemaal samen kunnen komen in het plan voor Tuibrug 4. En, er is grote behoefte aan meer woonzorg.
Maar ik sta hier helaas niet met een grote glimlach, eerder met verbazing. Er wordt ons gevraagd om de bestemming van Tuibrug 4 te veranderen naar ‘Maatschappij’, zonder dat de maatschappij daarbij betrokken is. In dit bestemmingsplan ontbreekt de sociale, maatschappelijke onderbouwing. Sterker nog, wij krijgen berichten van maatschappelijk betrokken inwoners en instellingen dat zij juist ernstige zorgen en grote twijfels hebben bij dit plan. De huisartsen hebben geen ruimte voor zoveel extra patienten, de Adviesraad Sociaal Domein is zelfs nooit betrokken…
Wat hebben wij van het college nodig om te beslissen of op deze locatie de bestemming van 70-90 onzelfstandige woonzorgeenheden kan komen?
- Betrek het maatschappelijk veld in Houten bij de vraag; past dit woonzorggebouw hier? Ga in gesprek over de kansen en aandachtspunten van zo’n instelling. Waar moeten we als maatschappij rekening mee houden?
- Biedt duidelijkheid over welke doelgroepen hier terechtkomen en wat de lokale en regionale behoefte is. Het nieuwe bestemmingsplan biedt namelijk ruimte voor alles van intramurale zorg tot revalidatiezorg; passen die allemaal op deze locatie, welke wel en welke niet?
Als deze twee stappen gezet zijn, dan kunnen wij een goede afweging maken. Op dit moment ontbreekt inzicht in de sociale impact van dit plan en is het niet verantwoord om te besluiten de bestemming alvast te veranderen. Wij willen de wethouder vragen om dit ruimtelijk onderbouwde plan terug te nemen en bij ons terug te komen als ook de sociale onderbouwing er is.
GroenLinks wil bereiken dat we de Woonzorgeenheden voor kwetsbare ouderen gaan bouwen die we nodig hebben. Daar moet dus zowel vanuit wonen als vanuit zorg, de stenen en het sociale, aan gewerkt worden. Dat zal uiteindelijk een haalbaar, duurzaam plan opleveren dat echt een welkome aanvulling in onze gemeente is.
Dankuwel."
Susan van Erp, GroenLinks Houten