Op vrijdag 18 april gingen we hierover in gesprek in Utrecht; raads- en commissieleden uit Houten, Rheden (initiatiefnemers van de Brandbrief), Rotterdam, Dordrecht (zelf rolstoelgebruiker en ervaringsdeskundige), Hogeland, een Statenlid uit Gelderland en (op uitnodiging van GroenLinks Houten) twee Houtenaren die afhankelijk zijn van een rolstoel. Want hun ervaring en inbreng is enorm relevant en waardevol om concrete stappen te zetten. Het programma: een rondleiding langs de liften en toegankelijkheidsmaatregelen van station Utrecht CS, gevolgd door een overleg in het hoofdkantoor van ProRail met onder andere Karen te Boome, de directeur Stations.
Iedereen begrijpt dat het voor kan komen dat een lift kapot gaat. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, en duurt het meestal kort. Karen legt uit; "Prorail is hard bezig met het doorvoeren van allerlei verbeteringen; vanaf 2030 moeten alle treins bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk zijn, en sinds januari 2025 hebben alle liften een sensor die automatisch doorgeeft of een lift buiten werking is. Daarnaast is er 'Reisassistentie' waar rolstoelgebruikers hun reis kunnen aanmelden zodat ze bericht krijgen als er liften buiten werking zijn (incl alternatief reisadvies)."
Maar juist die keren dat het wél lang duurt, of dat iemand urenlang vastzit op een station zonder werkende lift, hebben enorm veel impact. Reizigers zijn het liefst zelfstandig, onafhankelijk, maar moeten er dan op kunnen vertrouwen dat de lift werkt. Op welke manier kan dit verbeterd worden? Karen; "Omdat er zoveel soorten liften en stations zijn, komt het voor dat materialen niet op voorraad zijn. Helaas zien we dat juist bij vandalisme; de glazen deuren bijvoorbeeld zijn vaak precies op maat gemaakt. We zien dat dit nadelen heeft, en proberen bij nieuwe liften zoveel mogelijk 'standaard' materiaal te gebruiken. We maken afspraken met leveranciers en zorgen voor genoeg voorraad van onderdelen die regelmatig kapot gaan. Tja, vandalisme blijft een lastige..."
Namens GroenLinks Houten vroeg Susan; "Wat kan de gemeente doen om de toegankelijkheid te verbeteren, en te zorgen dat liften niet kapot gaan of snel gemaakt worden?" Hoewel hier geen simpel antwoord op is, zijn er zeker stappen te zetten. Zo kan er (bij structureel vandalisme) meer aan handhaving gedaan worden, een 'Mosquito' opgehangen worden, of met Prorail gewerkt worden aan een 'Lokaal Veiligheids Arrangement'. Onze vervolgstap: we gaan in gesprek met de wethouder om de cijfers over storingen voor Houten op te vragen en na te gaan of sprake is van structurele problemen. Zodat er snel geschakeld kan worden met Prorail over een actieplan om dit aan te pakken.
Ook voor Prorail liggen er een aantal actiepunten, met name ingebracht door de drie aanwezige rolstoelgebruikers. Namelijk; 1) er wordt onderzocht of de liften misschien 's nachts uit kunnen, zodat ze ook niet stuk gemaakt worden. 2) er wordt onderzocht of er in de app een 'oranje' stoplicht voor een lift gezet kan worden; op het moment dat er een melding is, maar deze nog niet bevestigd is. Dit helpt gebruikers om hun reis zsm te herplannen. 3) Er wordt gekeken of er met 'mystery' rolstoelgebruikers getest kan worden of stations toegankelijk zijn en waar knelpunten liggen. 4) Er wordt gekeken of er voldoende nazorg is, want het kan aardig traumatisch zijn om urenlang op een station vast te zitten. 5) Er wordt met NS overlegd over de huidige aanbieder van vervangend vervoer. Hier zit volgens de ervaringsdeskundigen namelijk ruimte voor verbetering; soms is vervangend vervoer niet geschikt voor een rolstoel of is het erg vertraagd zonder reden.
Een nuttige en leerzame middag, die zeker wordt vervolgd. We houden je op de hoogte!