Er kleven grote risico’s aan bouwen in Houten Oost; zo ligt de locatie in het groen en is de bodemstand er erg laag. De provincie, het waterschap en het drinkwaterbedrijf hebben alle drie al hun zorgen geuit over bouwen in dit gebied. Kunnen daar wel snel betaalbare woningen gebouwd worden? GroenLinks stelt hier, samen met CU, PvdA en D66, vragen over aan het college.

“De roep om betaalbare woningen op korte termijn wordt steeds groter. Dat het college inzet op Houten Oost baart ons echter zorgen, omdat woningbouw op deze plek complex is”, aldus raadslid Toke van Telgen. Ze doelt hiermee op de lage ligging van het gebied (het laagste punt van de provincie) en het risico op wateroverlast. Ook is er voor bijvoorbeeld extra groen, openbaar vervoer en nieuwe ontsluitingswegen in Houten Oost veel externe financiering nodig, wat de betaalbaarheid automatisch onder druk zet. “Door deze factoren gaat ontwikkeling lang duren en lopen we als gemeente het risico veel tijd en geld te besteden aan het onderzoeken van (on)mogelijkheden om vervolgens tot de conclusie te komen dat (snelle en betaalbare) woningbouw in Houten Oost niet haalbaar is.”

Recent heeft het Rijk besloten om bij ruimtelijke ontwikkelingen water en bodem sturend te maken, wat betekent dat deze een leidende rol moeten spelen in overwegingen wat waar gebouwd wordt. Ook zijn over het bouwen in laaggelegen gebieden vorig jaar in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld waarin de grenzen beschreven staan van de maakbaarheid van de waterhuishouding in Nederland. Tegelijkertijd wordt op Europees niveau ingezet op ‘No Net Land Take’: een Europese afspraak om netto geen extra land te bebouwen om zo verdere verstedelijking af te remmen. Duidelijk is bovendien dat bouwen in Houten Oost een majeure inspanning vergt op het gebied van klimaatadaptatie (droogte en hoosbuien) en natuur.

De indieners van de vragen aan het college zouden graag zien dat het college meer energie stopt in het verkennen van bouwmogelijkheden binnen de Rondweg en bebouwd gebied. Woningen op die locaties kunnen gebruik maken van onze goede bestaande infrastructuur en dat maakt bouwen sneller en betaalbaarder. “In Houten Oost kan dan ruimte komen voor meer natuur en recreatie. Net als bijvoorbeeld Landgoed Haarzuilens waar samen met de inwoners van Leidsche Rijn een parkbos is ontworpen om het intensief gebruikte boerenland te transformeren tot een afwisselend landschap. Houten Oost als onderdeel van het Kromme Rijn gebied; een plek waar natuurbeheer, cultuurgeschiedenis, duurzame landbouw en recreatie bij elkaar komen. Daar zouden we op in moeten zetten wat ons betreft,” aldus Toke.