Deze week is de evacuatie van kinderen zonder ouders uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden begonnen. Terwijl Duitsland, Luxemburg en 9 andere lidstaten kinderen redden, doet de Nederlandse regering niets. Dat terwijl 40 gemeenten hebben toegezegd kinderen op te willen nemen. Na vragen in de gemeenteraad van CU, GroenLinks en PvdA heeft ook Houten toegezegd 10 kinderen te kunnen opnemen.

#SOSMoria organiseerde in samenwerking met dertien grote NGO's, Kerk in Actie, de Raad van Kerken, de PKN en vele lokale organisaties en individuen op 23 april 2020 om 11:58 een laatste noodsignaal in 40 gemeenten in Nederland: red tenminste 500 kinderen.  Op de 23e  stond de oproep, ondertekend door vele organisaties en prominenten, ook in de dagbladen. Zie artikel "Oproep aan kabinet: Haal kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen" op nu.nl

Soms zijn dingen eenvoudig: als iemand aan het verdrinken is spring je het water in om hem te redden – dan ga je niet vragen of hij daar door eigen schuld terecht is gekomen, of discussiëren over “structurele oplossingen” zoals het neerzetten van een hek. 

Kabinet: neem je verantwoordelijkheid!

Update: het kabinet is nu bezig beperkte opvang in Griekenland te organiseren. Beter dan niets, zullen we maar zeggen.