Afgelopen donderdag 28 september besloot de gemeenteraad over de Doelgroepenverordening. In deze verordening stelt Houten vast welke woningtypes er voor bepaalde doelgroepen nodig zijn. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt met ontwikkelaars. Helaas was de verordening als een onvolledig recept; als je niet weet voor hoeveel mensen je kookt en hoe hoog de oven moet, dan wordt het lastig in de keuken...
Wij stelden, samen met D66, CDA, PvdA, ChristenUnie en Houten Anders, drie essentiële verduidelijkingen voor:
1) Doelgroepen ontbreken; benoem voor wie de ‘betaalbare woningen’ bedoeld zijn. Anders lopen we onnodig risico dat er bijvoorbeeld teveel duurdere woningen komen. In plaats van woningen voor starters, jongeren en ouderen.
2) Maak de belofte op goedkopere woningen waar. De bovengrens van 355k is voor lagere inkomens veel te hoog. We weten nu al dat we 1250 woningen nodig hebben die maximaal 250k kosten. Neem die categorie op in de verordening, zodat ontwikkelaars weten wat we verwachten.
3) Zorg voor eerlijke instandhouding van betaalbare koopwoningen. Door de verkoopprijs te koppelen aan de aankoopprijs + indexatie, kunnen de de goedkoopste woningen in die categorie blijven.
Ook stelden we samen met Houten Anders een aanpassing voor waardoor er meer flexibiliteit is voor cpo-projecten. Bij cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap) besluit een groep inwoners om samen een woningbouwproject te starten. Juist dit soort initiatieven willen we ondersteunen. En juist voor dit soort vaak kleinschalige initiatieven is het lastiger om veel sociale huur te realiseren.
Helaas bleek in het debat dat wethouder en coalitiepartijen niet van plan zijn zich extra in te zetten voor die goedkoopste woningen. Verder dan de (voor veel mensen onbetaalbare) bovengrens van 355.000 euro willen ze niet gaan. Bovendien stelde de coalitie voor om de inzet op minimaal 30% sociale huur voor elk woningbouwproject los te laten. Daardoor is het recept nog vager geworden, en de kans kleiner dat we de belofte inlossen om betaalbare woningen te bouwen voor onze jongeren en starters.
De wethouder kon niet uitspreken dat zij zich alsnog inspant om 1250 woningen tot 250.000 euro te bouwen. Bovendien maakte ze een volledige draai door het coalitie-voorstel te steunen dat haar eigen verordening zwakker en onduidelijker maakt. Iets waarover ze een week eerder nog had gezegd dat het onverstandig en onnodig was. Deze punten waren voor ons aanleiding om met de gehele oppositie een motie van Treurnis op te stellen. We betreuren de manier waarop de wethouder stuurt op de Woonvisie.
Ons cpo-voorstel werd unaniem aangenomen, en dankzij steun van coalitiepartij Natuurlijk Houten kreeg ons voorstel voor eerlijke instandhouding een meerderheid. Maar, zonder doelgroepen, zonder goedkope categorie én met een afgezwakt voorstel voor sociale huur, blijft er weinig over van deze Doelgroepenverordening. Daarom hebben wij, diep teleurgesteld, tegen de verordening gestemd.
Betoog GroenLinks Houten bij Doelgroepenverordening
“Geachte voorzitter, beste aanwezigen,
We werken in Houten op allerlei manieren om betaalbaar wonen mogelijk te maken. Dat bestaat uit verschillende ingrediënten en onderdelen, en de doelgroepenverordening is een gerecht op dit menu. En eigenlijk heeft het ook wel wat weg van een recept. Je geeft in duidelijke stappen en met heldere instructies mee aan ontwikkelaars wat de bedoeling is van nieuwbouw in Houten. Want ook al is elke keuken anders, en komen je boodschappen van de super of van de markt, met een duidelijk recept kun je toch ongeveer hetzelfde resultaat verwachten. Wij zijn dus blij dat er een doelgroepenverordening komt voor Houten.
Er staan een aantal goede, duidelijke instructies in. Zoals;
1) betaalbare koopwoningen kosten minder dan 355k. Daarbij zien we wel dat dit alleen geldt totdat er een landelijke definitie komt. Wij vragen de wethouder daarom; kunt u toezeggen dat u bij ons terugkomt op het moment dat dit bedrag hoger is dan onze gekozen grens?
2) dat de woningen minstens 10 jaar voor koop en 15 jaar voor middenhuur en 25 jaar voor sociale huur in die categorie blijven en,
3) dat er bij projecten vanaf 20 woningen 66% betaalbaar gebouwd moet worden, met daarvan minstens 30% sociale huur. Hierbij hebben wij wel de vraag hoe er wordt omgegaan met cpo projecten, oftewel collectief particulier opdrachtgeverschap? Hier besluit een groep inwoners om samen een woningbouwproject te starten. Juist dit soort initiatieven willen we ondersteunen, ook volgens de Woonvisie. En juist dit soort vaak kleinschalige initiatieven hebben het lastiger om veel sociale huur te realiseren. Wethouder, hoe passen cpo projecten in deze doelgroepenverordening en zijn de regels voor hen niet te streng? Is een aanpassing in de verordening nodig op dit onderdeel?
Met deze instructies kom je best een eind in je recept. Maar, er ontbreken wel nog een aantal belangrijke zaken in de verordening zoals die nu voorligt. Als een recept waarin niet staat voor hoeveel personen het is, en ook niet hoe hoog de oven precies moet.
Er zijn drie essentiële verduidelijkingen nodig om de verordening af te maken.
- Ten eerste; in deze doelgroepenverordening staan geen doelgroepen. Voor wie zijn de ‘betaalbare woningen’ bedoeld? Zolang dat niet expliciet benoemd wordt, lopen we onnodig risico dat er bijvoorbeeld teveel duurdere woningen komen. Het amendement van D66 lost dit op.
- Ten tweede; er staat slechts één bovengrens voor betaalbare koopwoningen, van 355k. Maar, dit bedrag is voor lagere inkomens veel te hoog. Volgens de woonbehoefte in Houten en de woonvisie die we met elkaar hebben vastgesteld hebben we echt veel woningen nodig die in een lagere categorie vallen. Zodra wij in de verordening deze lagere categorie opnemen, maken we duidelijk wat de bedoeling is, en weten ontwikkelaars beter wat we verwachten. Het amendement van CU corrigeert dit punt.
- Ten derde; de instandhouding van betaalbare koopwoningen is onduidelijk. Zo kan volgens deze verordening een koopwoning van 250k binnen tien jaar verkocht worden voor 355k. En een woning van 355k kan niet in waarde stijgen. Daardoor kunnen juist de meest betaalbare woningen al snel onbetaalbaar worden voor de doelgroep. Wij stellen daarom een amendement voor om dit onderdeel te verduidelijken.
Wij willen bereiken dat er in Houten woningen gebouwd gaan worden waar mensen met lage en middeninkomens zo lang mogelijk betaalbaar kunnen wonen. Een doelgroepenverordening is een van de instrumenten die daarvoor nodig is. Maar, om goed resultaat te verwachten moeten de instructies wel helder, duidelijk en volledig zijn. Waarom zouden we bij voorbaat al met een onvolledig recept de keuken in gaan?
Dankuwel.”
Susan van Erp