De afgelopen raadsvergadering van 27 juni ging met name over de jaarstukken: het inhoudelijk en financieel jaarverslag van de gemeente. Groenlinks is niet tevreden over de controle mogelijkheden. Daarnaast bespraken we twee startnotities voor bouwen in de Geer en de Eikenhout, bij nieuwbouwprojecten kiest GroenLinks voor meer groen en aardgasvrij bouwen.

Jaarstukken
De jaarverslagen zijn helaas toch een terugkerende ergernis. Lijvige documenten waar de ambtenaren weliswaar veel werk aan hebben, maar die voor ons als Raad onvoldoende helder zijn om de controlerende taak echt goed te kunnen uitvoeren. Teveel beleid is niet gerealiseerd, te vaak worden consequenties van niet gehaald beleid niet goed uitgelegd. Ook zijn cijfers op belangrijke doelstellingen, zoals het percentage duurzame energieverbruik van huishoudens, niet aanwezig! Dit moet echt beter.

Eikenhout
De startnotitie werd besproken, een document waar de kaders in worden gesteld voor de nieuwbouw. Daarna start het proces van ontwikkelen samen met omwonenden. Op de plek van de Eikenhout, deels aan de Koppeling, kan wat ons betreft wel iets de hoogte in. Aan de kant van de Sionkerk vinden we 4 lagen maximaal. GroenLinks had veel inbreng op dit onderwerp:
1. We hebben gepleit voor meer sociale huur dan de geplande 30%. Helaas haalde dit geen meerderheid. 
2. Ook wilden we een kader voor groen, dat werd toegezegd door de wethouder. De Raad stemde ook in.
3. Het verzoek om de voorkeursgeluidswaarden te hanteren leek de wethouder op deze lokatie vrij lastig. Hij zegde alleen toe zijn best te doen.
4. Tenslotte vroegen we om aardgasvrij bouwen. De wethouder wilde graag maar was ook terughoudend, omdat de wetgeving nog niet optimaal is. Met de toezegging dat hij zijn uiterste best zou doen dit te realiseren, hebben wij het amendement ingetrokken.

Grote en Kleine Geer
Dit perceel wordt opnieuw ontwikkeld, omdat de uitbater van de Kleine Geer wil stoppen. Beide monumenten worden omgebouwd en op de parkeerplaats mogen nog een aantal woningen gebouwd worden. Ook hier hebben we gepleit voor een kader voor groenaanleg en aardgasvrij bouwen. Bij beide startnotities hebben we aandacht gevraagd voor betere communicatie en meer tussentijdse informatie om het proces met omwonenden zorgvuldig te kunnen volgen.