Gelukkig zag ook de rest van de gemeenteraad de nut en noodzaak van plannen voor twee nieuwe zonnevelden in, want bij de Raadsvergadering van dinsdag 5 juli werden de plannen unaniem goedgekeurd! ?
De twee zonnevelden worden eigendom van inwoners en combineren duurzame energie met meer natuur. Gefeliciteerd aan de initiatiefnemers Coöperatie Opgewekt Houten en Coöperatie Duurzaam Eiland!
"Voorzitter, geachte aanwezigen,
Eigenlijk hebben we hier van doen met twee hamerstukken.
De gevolgen van klimaatverandering zijn overal zichtbaar. In de Dolomieten brak deze week een stuk gletsjer af, met 26 doden tot gevolg. Dichter bij huis: vorig jaar hadden we nog een overstroming in Limburg. En, het kan u ontgaan zijn door de stikstofcrisis, 2022 komt in de top 5 van droogste jaren sinds 1901, waardoor ook de oogst in Nederland (deels) zal mislukken. En dat is nog meer één graad opwarming, we zijn hard op weg naar twee graden.
Een van de weinige dingen die we als Houtense raad kunnen doen is onszelf voorzien van duurzame energie, waarvoor één van de opties is: zonnevelden bouwen (of laten bouwen). Ik zou graag het startschot geven voor alle 10 projecten.
Echter de Nederlandse beleidspraktijk, waarin we criteria opstellen, participeren, afwegen, overleggen, rechtszaken voeren, en waarbij 5-10 jaar doen over een project de normaalste zaak van de wereld is, wringt steeds meer met wat nodig is in de klimaatcrisis: namelijk bouwen, bouwen, bouwen. (En besparen natuurlijk.)
Deze parken zijn daar een gunstige uitzondering op: ze kunnen er 2 jaar na het opstellen van het Zonnekader staan. Dat is voor Nederlandse begrippen ongeveer met de lichtsnelheid. Daarvoor is wel nodig dat we vanavond deze twee besluiten nemen, en liefst ook ruim voor de SDE-deadline in oktober beslissen over de definitieve VVGB. Laten we dat dus zo snel mogelijk na de periode van terinzagelegging doen.
De doelstelling Houten Klimaatneutraal vereist trouwens nog veel meer opwekcapaciteit. Om de gedachten te bepalen: bijvoorbeeld nog 100 ha zonneveld en nog een windpark ter grootte van Goyerbrug. Ik wil het college dan ook vragen om zich niet te beperken tot staand beleid, maar zo snel mogelijk de discussie te starten over wat er verder nog moet gebeuren.
We zouden lang kunnen praten over details van de plannen, over het proces, en over de puntentoekenning. Bijvoorbeeld waarom De Knoest wel en de Wilgengriend niet? En het plan Marckenburgspad heeft 15 ha natuurcompensatie. En is een pad aanleggen door een park het “meervoudig ruimtegebruik” waar we op zitten te wachten?
Echter, stel dat we alles nogmaals waarderen: zou de zaak dan wezenlijk anders uitvallen? Deze twee plannen zijn misschien niet perfect, maar zeker goed doortimmerd. Over alle aspecten is nagedacht: vandaar ook de hoge score.
Ik wil tenslotte nog iets kwijt over natuurcompensatie en biodiversiteit. Er wordt soms gedaan of zonnevelden de vruchtbare landbouwgrond compleet verpesten. Echter slechte bodemgezondheid is bij uitstek iets dat we zien bij langdurige intensieve landbouw: bemesting, verdroging, ploegen, bestrijdingsmiddelen, verlies aan biodiversiteit. De bouw van een zonneveld is juist goed, alleen al omdat je het gebied met rust laat en biodiversiteit de kans geeft om te herstellen. En ga je een stap verder, zoals de voorliggende plannen doen, met bijvoorbeeld inzaaien en beheren van de juiste plantensoorten, dan kun je de bodem zelfs enorm verbeteren.
Wat GroenLinks betreft dus twee goede plannen, waarmee we zo snel mogelijk door moeten gaan. Zoals ik al zei: hamerstukken.
Dank u wel."
Dick Veldkamp