Windmolen aan de Veerwagenweg, Houten (foto: Maria van de Looverbosch)

Windturbines Veerwagenweg bijna in bedrijf

De drie windturbines wekken samen 25 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle Houtense huishoudens op. GroenLinks is daar uiteraard blij mee, want de windturbines zijn een belangrijke bijdrage aan de overgang naar een duurzame economie waarin we gebruik maken van duurzame energiebronnen als wind en zonne-energie.

De eerste windturbine staat inmiddels fier te pronken langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Houten heeft er een eye-catcher bij.

De drie windturbines aan de Veerwagenweg wekken maar liefst 25 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle Houtense huishoudens op. Iedere windturbine wekt 5,5 miljoen kWh groene stroom op. Samen wekken ze jaarlijks 16,4 miljoen kWh op, vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 4.700 huishoudens.

GroenLinks heeft steeds voorop gelopen in het nemen van verantwoordelijkheid voor de opwekking van groene energie. De komst van de windmolens heeft natuurlijk wel veel te lang op zich laten wachten, want het besluit om deze windturbines te plaatsen werd al in 2001 genomen.

GroenLinks vindt het voor de overgang naar een duurzame economie noodzakelijk dat we gebruik maken van duurzame energiebronnen zoals wind en zonne-energie. Op die manier kunnen we én economisch groeien én verantwoord omgaan met onze planeet.

De zichtbaarheid van windturbines is een inspiratiebron die ons er steeds aan herinnert: “hier wordt duurzame energie opgewekt.”

Het zelf oogsten van windstroom wordt nog leuker als mensen – net als bij zonne-energie – zelf actief participeren in het project. Word daarom vooral ook lid van Uwind, want dan is de opgewekte windstroom echt ook jouw stroom. Wil je meer lezen over de windturbines of Uwind, ga dan naar www.uwind.nl.

  • Woensdag 5 juni tussen 14.00 en 19.00 uur kan iedereen een kijkje nemen bij de bouw van het windmolenpark aan de Veerwagenweg. Het park bevindt zich in het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Meerpaal. Energiebedrijf Eneco verwacht op 5 juni met grote hijskranen de laatste onderdelen van het nieuwe windpark omhoog te hijsen en in elkaar te zetten. Deskundigen zijn aanwezig om uitleg te geven. Belangstellenden wordt gevraagd zich te verzamelen op de locatie waar de grote hijskraan zich op dat moment bevindt in de buurt van de Veerwagenweg.