“ Ik ga aan de slag met het verkleinen van de afstand tussen inwoner en overheid. Daarbij heb ik oog voor samenwerking; voor naar elkaar luisteren en op elkaar vertrouwen. ”

Waarom stem jij GroenLinks?

Al vanaf de middelbare school kreeg ik te horen dat de fossiele brandstoffen op zouden raken en de wereld zou vergaan als we niet nú actie ondernemen. Daarbij werd (en wordt) vaak gezegd: dit is hét probleem waar jouw generatie mee aan de slag moet. En als ik er dan toch mee aan slag moet, dan wel op mijn manier. Dat betekent stappen zetten, experimenteren en oog hebben voor een eerlijke aanpak waar iedereen van profiteert. Dat herken ik erg in GroenLinks. 

Sinds wanneer ben je politiek actief en hoe is dat begonnen?

Al sinds 2018 heb ik mij in de lokale politiek verdiept via het radioprogramma Daar Hou Ik U Aan, van Omroep Houten. Door de jaren heen leerde ik steeds meer en werd het steeds moeilijker om onafhankelijk over politiek te praten. Het gevoel ‘dit moet anders’ nam toe. Daarom heb ik in 2021 de stap gezet om politiek actief te worden. Ik ben begonnen als fractie-assistent van GroenLinks. Na de verkiezingen in 2022 ben ik eerst commissielid geworden, en vanaf januari 2023 ben ik raadslid.

Wat drijft jou als raadslid?

Ik zet me als raadslid in voor de stem van jongeren en starters in de gemeente. In de participatieprocessen zijn jongeren vaak ondervertegenwoordigd, terwijl dat de groep is die het nog het langst moet doen met beslissingen die nu worden gemaakt! 

Ik word gedreven door nieuwsgierigheid naar de wereld van mensen om mij heen. Waarom maakt iemand andere keuzes dan ik? En hoe kunnen denkbeelden samenkomen in het gesprek over een mooiere, duurzamere wereld? Het is een trend dat het vertrouwen tussen overheid en inwoners afneemt, en dat is zo zonde. We hebben een prachtige gemeente, dankzij de inzet van  inwoners, ambtenaren van de gemeente én onze politiek. We kunnen veel van elkaar leren als we elkaar begrijpen. Daar zet ik mij graag voor in.

Welke concrete verbetering wil je realiseren in deze raadsperiode in de gemeente Houten?

Uitbreiding van natuur én energie. Bijvoorbeeld door uitbreiding Nieuw Wulven en onderzoek of de duurzame energie die we nodig hebben, opgewekt kan worden met windmolens langs de snelweg (en zo niet, welke opties er nog zijn).

Wat vind jij mooi aan Houten?

Vaak vragen leeftijdsgenoten waarom ik niet in ‘de levendige stad Utrecht’ woon maar in ‘een burgerlijk dorp’. Dan vertel ik trots dat ik heerlijk woon in Houten. Je fietst overal heen, de buren groeten elkaar, er is veel groen en het is niet te druk. En als ik dan toch in Utrecht wil zijn, ben ik er met de fiets of trein zó.

Wat doe je het liefst als je een halve dag vrij bent?

Iets actiefs en lekker buiten: wandelen, klimmen of kitesurfen. En als het regent zet ik een kop thee en nodig ik vrienden uit om spellen te spelen. Mijn huidige favoriet? Tip: Mysterium.

Toke is hoofdwoordvoerder op de volgende onderwerpen:

Volkshuisvesting / Wonen,
Onderwijs,
Jeugd,
Communicatie en Inwonersparticipatie,
Samenspel Raad - College,
Bestuurlijke Coördinatie

En medewoordvoerder op deze onderwerpen:

Energietransitie en Circulaire Economie,
Ruimtelijke Ontwikkeling binnen de Rondweg,
Biodiversiteit en Dierenwelzijn,
Openbare ruimte, groen en water,
Kunst en Cultuur,
Gezondheid, Zorg en Welzijn,
Bovengemeentelijke Samenwerking