De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Wachten kan niet meer: we moeten ook als gemeente nú de handen uit de mouwen steken. We moeten invulling geven aan de Regionale Energie Strategie (RES), en ervoor zorgen dat in 2050 alle huizen van het aardgas af zijn. Omdat er dit decennium actie moet worden ondernomen, zijn windmolens en zonnevelden de enige reële mogelijkheden voor grootschalige duurzame energieopwekking.

Grote investeringen in energiebesparing, isolatie, schone energie en een klimaatpositieve gebouwde omgeving zijn nodig.

Eerlijk betekent dat ook mensen met minder geld kunnen meekomen in en profiteren van de energietransitie, bijvoorbeeld door deelname in coöperatieve energieprojecten.

Samen betekent dat iedereen tijdig wordt meegenomen en kan meepraten over de manier waarop de energietransitie vorm krijgt. We zetten in op burgerraden, organiseren wijkgesprekken, ondersteunen energiecoöperaties en zorgen ervoor dat we niet afhankelijk worden van monopolistische bedrijven. Met netbeheerder Stedin worden nu al afspraken over toekomstige netcapaciteit gemaakt. Per jaar wordt breed gecommuniceerd met alle inwoners over status en voortgang van de energietransitie.

Natuurpositief betekent dat de energietransitie gepaard gaat met verdere ontwikkeling van onze natuur. Zo vragen we van projectontwikkelaars de natuur te versterken en biodiversiteit te stimuleren.

Circulair betekent dat we ons sterk maken voor een economie die grondstoffen in de kringloop houdt. De gemeente zet in op korte ketens en hergebruik van grondstoffen, geeft in haar inkoopbeleid het goede voorbeeld en zorgt voor een minimale hoeveelheid restafval.

Kortom, we benaderen klimaat en duurzaamheid vanuit een integrale visie. We werken daarbij aan de hand van een lange termijn actieplan waarin we duidelijk vastleggen hoe we het einddoel in 2040 gaan behalen en waarin ook monitoring en communicatie een prominente plek hebben.