In juli sprak het college nog vertrouwen uit dat zij met elkaar verder zouden kunnen. Op aandringen van GroenLinks gaf tijdens de raadsvergadering op 11 maart 2025 het gehele college (de resterende wethouders Frowijn, Vermeulen en Van den Berg en burgemeester Isabella) toe dat dit niet klopte. Kijk de vergadering hier terug. 

De twee belangrijkste conclusies van het rapport zijn:

  1. Wethouder Molenaar (ITH), wethouder Van Ruitenbeek (Natuurlijk Houten) en burgemeester Isabella maakten zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. De eerste twee lieten daarin geen verbetering of lerend vermogen zien, ondanks meerdere trajecten. Het contrast met de burgemeester is groot; over hem zijn de bevindingen van jaren geleden, met grote verbeteringen daarna en sindsdien geen gevallen.
  2. Het college als geheel heeft te weinig zelfreinigend vermogen laten zien en het college als geheel moet verantwoordelijk worden gehouden voor de problemen in de ambtelijk-bestuurlijke samenwerking. Ze waren er allemaal bij maar niemand heeft (op tijd, of voldoende) ingegrepen.

Wethouder Molenaar is sinds juli niet meer werkzaam, en wethouder Van Ruitenbeek stapte twee dagen voor de raadsvergadering op. Hij ontwijkt daarmee de kans om verantwoordelijkheid af te leggen. Burgemeester Isabella nam deze kans wel; hij bood zijn excuses aan en verklaarde dat hij zijn ambt neer zou leggen om ruimte te maken voor een opvolger die aan de slag kan met het doorvoeren van verbeteringen in de ambtelijk-bestuurlijke samenwerking.

Ook al zijn er genoeg redenen om kritisch te zijn, de oppositiepartijen zijn het eens dat het vallen van de coalitie op dit moment niet in het belang van de organisatie is. Susan van Erp (GroenLinks): “We zijn er niet op uit dat het college moet vallen. Dat zou nog meer ruzie en onrust veroorzaken in de organisatie, en daar zijn de medewerkers niet bij gebaat. De coalitiepartijen, die zo hard riepen dat ze ‘een andere koers wilden varen’, moeten zichzelf in de spiegel kijken. GroenLinks voelt zich medeverantwoordelijk voor de sociale veiligheid in het gemeentehuis; doen de coalitiepartijen dat soms niet? We verwachten dat ze die verantwoordelijkheid nu eindelijk pakken.”

De raad stelde gezamenlijk een motie op om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen, en nog een stap verder te gaan dan dat. Susan: "Zodat het gemeentehuis een werkplek wordt waar mensen zich veilig en gewaardeerd voelen en waar ongewenst gedrag bespreekbaar is en wordt aangepakt. Zodat het belangrijke werk voor de gemeente en haar inwoners zonder vertraging doorgaat. Daar hebben we stuk voor stuk onze eigen rol en verantwoordelijkheid in. College, directie, medewerkers, griffie en uiteraard de gemeenteraad." 

Met dit rapport sluiten we een zware en donkere periode af. Vanaf nu begint een periode die nog steeds zwaar maar hopelijk steeds lichter wordt en we eindelijk recht doen aan de organisatie.

Bekijk de raadsbrede motie 'Plan van aanpak ambtelijk-bestuurlijke samenwerking' hier