Circulair betekent dat we ons sterk maken voor een economie die grondstoffen in de kringloop houdt. Dat betekent dat we hergebruik van producten en grondstoffen stimuleren. Van duurzaam inkopen tot schone stroom en circulair bouwen. Bij aanbestedingsopdrachten is niet alleen de aanschafprijs leidend, maar juist ook kwaliteit en duurzaamheid. Houten is al ambitieus op het gebied van afvalscheiding. We zetten deze ambitieuze lijn voort en waar mogelijk doen we het nog beter. GroenLinks wil bedrijven en organisaties stimuleren om niet alleen een duurzame winkel of duurzaam gebouw te realiseren, maar ook duurzaam zaken te doen.
Natuurhistorisch en cultureel erfgoed is een bewezen magneet voor toerisme en recreatie. Het versterkt het vestigingsklimaat en de vitaliteit van stad en platteland. Het gaat goed in en om Houten, met een aantal mooie biologische bedrijven en een prachtig buitengebied waar je kunt genieten van de natuur en van streekproducten. Die laatste spelen ook een belangrijke economische rol. Hiermee voorkomen we bijvoorbeeld onnodig transport van voedsel én realiseren we meer betrokkenheid bij lokaal geproduceerd voedsel.
Over de grenzen kijken vindt GroenLinks belangrijk voor Houten. De gemeente moet blijven investeren in internationale samenwerking, bijvoorbeeld door het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG). GroenLinks wil bedrijven, organisaties en inwoners stimuleren om initiatieven te ontplooien die invulling geven aan Houten als Fair Trade-gemeente. Kortom, we stimuleren duurzame ondernemers die Houtenaren aan het werk helpen. We ondersteunen eigen initiatieven van burgers, professionals en organisaties die Houten eerlijker, groener en schoner kunnen maken.
Balans tussen natuur en recreatie. Recreatie vaart wel bij diverse natuur en het uitdragen van cultuurhistorie. GroenLinks wil dat economische ontwikkeling steeds wordt gekoppeld aan de versterking van natuur en landschap. Bij elk nieuw initiatief wegen we de effecten op de omgeving mee. Natuurgebieden worden vanzelfsprekend behouden en waar nieuwe (bouw)initiatieven voor recreatie zorgen voor meer bebouwing zorgen we voor compensatie en een zo groen mogelijke inpassing.
1. Duurzaam ondernemen - Duurzame, innovatieve en sociale ondernemers zijn welkom in Houten. Deze ondernemers verdienen maatwerk van de gemeente om hun ideeën ruim baan te geven. GroenLinks steunt van harte het Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten, Ondernemend Houten en Impact Houten.
2. Circulaire economie - De gemeente heeft dankzij GroenLinks een mooie eerste stap gezet met het maken van een ‘Actieplan Circulair’. In de volgende raadsperiode pakken we door en gaan dit vertalen en vastleggen in circulair beleid.
3. Circulair inkopen - De gemeente draagt haar steentje bij aan de circulaire economie. Na de verplichte 10% circulair inkopen in 2022, zet Houten de stap naar 50% circulair in 2025. Zodat onze gemeente in 2040 helemaal afvalvrij is.
4. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemersfonds (MVO) - Wij zijn voor de oprichting van een MVO-ondernemersfonds; dit biedt kansen om maatregelen voor groen, duurzaamheid en sociale betrokkenheid door te voeren. Hierin dragen alle ondernemers bij aan een gemeenschappelijk doel om socialer en duurzamer te ondernemen; de SDG zijn uitgangspunt. Denk bijvoorbeeld aan de vergroening van bedrijventerreinen en aan het opzetten van een zero emissie mobiliteitshub.
5. Evenementen - We waarderen de sociale evenementen die worden georganiseerd voor, door, in en om Houten, zoals Rond on Ice, Struinen in de Tuinen etc. Deze worden gesteund door het Evenementenfonds, en daar gaan we wat GroenLinks betreft graag mee door.
6. Centrum leegstand aanpakken - Er zijn veel leegstaande winkels op het Rond, en dat maakt verblijf daar minder aangenaam. Wij stellen voor om leegstaande panden te gebruiken als tijdelijke winkel, of om te bouwen naar woningen.
7. Efficiënte bedrijventerreinen - Een aantal bedrijventerreinen, zoals Doornkade, is toe aan een opknapbeurt. We benutten zo’n opknapbeurt om in de indeling van het gebied efficiënter met de ruimte om te gaan. Door middel van transformatie kunnen er aantrekkelijke plekken bijkomen waar bijvoorbeeld functiemenging (wonen/werken) mogelijk is.
8. Geen verrommeling buitengebied - Bedrijven horen bij voorkeur op bedrijventerreinen. Bestaande bedrijven daarbuiten die willen uitbreiden kunnen dat op beperkte schaal doen (en anders verhuizen naar een bedrijventerrein). Hierdoor maken we efficiënt gebruik van ruimte en infrastructuur en gaan we verrommeling van het buitengebied tegen.
9. Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie - We blijven het herstel steunen van de prachtige forten en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij naast recreatie de bescherming en ontwikkeling van natuurwaarden een belangrijke plaats inneemt. Fort Honswijk wordt beheerd door een stichting die voldoende inkomsten moet genereren. GroenLinks wil dat de gemeente erop toeziet dat de natuur- en museale functies prioriteit blijven krijgen naast het genereren van
inkomsten.
10. Natuurhistorisch erfgoed - Behalve een rijke cultuurhistorie, heeft Houten een schat aan natuurhistorisch erfgoed (zoals oude en bijzondere bomen, historische hagen en bosschages) dat meer bekendheid verdient. We gaan dit groene erfgoed (beter) beschermen, onderhouden en zichtbaarder maken.
11. Recreatiegebieden - Houten ligt in een prachtige omgeving. Het is noodzakelijk dat recreatiegebieden zoals Nieuw Wulven worden versterkt en uitgebreid, zeker als er de komende jaren meer woningen komen. Dit is zowel belangrijk voor de natuur als voor de gezondheid van mensen die op zoek zijn naar ontspanning.
12. Natuurvriendelijke recreatie - Het buitengebied leent zich voor kleinschalige natuurvriendelijke recreatie, niet voor grote evenementen. De gemeente moet daarvoor in provinciaal verband meer gaan kijken naar wat gepast, geschikt en logisch is op de locaties.
13. Duurzame agrarische bedrijven - De gemeente bezit landbouwgrond die verpacht wordt aan boeren. Wij willen dat nieuwe agrarische bedrijven én bedrijven die hun pacht willen verlengen aan duurzaamheidseisen gaan voldoen. Met dit soort pachtafspraken trekken we duurzame agrariërs aan en stimuleren bestaande bedrijven om de overstap te maken.
14. Streekproducten - Onze gemeente is rijk aan streekproducten, en wij zien daar een grote kans voor bewustwording en duurzaamheid. We willen dan ook dat de gemeente de productie van lokaal voedsel stimuleert door de aanleg van bijvoorbeeld voedselbossen, buurtmoestuinen, volkstuinen en initiatieven zoals Herenboeren faciliteert, en bovendien meer bekendheid geeft aan alle mooie
initiatieven die er al zijn, zoals een streekmarkt met lokale producten.
15. Economische kansen voor natuur - Het Eiland van Schalkwijk kan een prachtige proeftuin worden, waar landbouw, recreatie en natuur samengaan. De natuur krijgt extra impulsen om de recreatie te kunnen dragen, bijvoorbeeld door een intensivering van weidevogelbeheer en de aanleg van plas-drasterreinen. Natuurvriendelijk boeren wordt planologisch gestimuleerd en ondersteund. De weidevogelterreinen worden waar mogelijk uitgebreid en beschermd.