Sport is een belangrijke basisvoorziening. Sport heeft positieve effecten op de gezondheid van veel mensen en op hun sociale leven. Sport draagt bij aan het oplossen van problemen. Denk hierbij aan het tegengaan van overgewicht, diabetes, eenzaamheid en sociale achterstanden. Sport zet ook gamende kinderen in beweging.
1. Sport is een basisvoorziening en niet een kostenpost - De gemeente moet daarom zorgen dat de verenigingen financiële steun krijgen voor zowel de bedrijfsvoering als voor sportevenementen. Onze prioriteit hierin is vooral dat veel mensen kunnen sporten (de zogenaamde breedtesport).
2. GroenLinks koestert het verenigingsleven - Veel sportorganisaties worden gerund door vrijwilligers. Omdat mensen er steeds meer voor kiezen om niet in clubverband te sporten zien we het aantal vrijwilligers afnemen. De komende jaren moet de gemeente, samen met de verenigingen en het Sportpunt Houten, op zoek gaan naar antwoorden op een veranderende behoefte aan sport.
3. Alle kinderen moeten kunnen sporten en zwemmen - Dit heeft positieve effecten op de gezondheid, leerprestaties en sociale ontwikkeling van kinderen. Ook voor kinderen in gezinnen met een laag inkomen moet sport altijd toegankelijk zijn. Via de Stichting Leergeld, de U-pas, het Jeugdfonds Sport- en Cultuur en de minimaregelingen kunnen deze kinderen geholpen worden met sportkleding of sportattributen; dit blijven wij ondersteunen.
4. Iedereen doet mee - veel verenigingen in Houten hebben een G-sport team. De gemeente helpt bij de continuïteit van deze teams door voorlichting bij de doelgroep en waar nodig een financiële bijdrage aan aangepast vervoer of materiaal.
5. Gevarieerd aanbod voor senioren - De komende jaren zet de vergrijzing door in Houten. GroenLinks wil dat er voor senioren een gevarieerd aanbod aan sport- en bewegingsactiviteiten komt. Ook moeten er meer sportmogelijkheden komen voor mensen met een lichamelijke of psychische beperking, waar nodig in regioverband.
6. Knelpunten in zaalcapaciteit oplossen - Hoewel veel sportfaciliteiten goed zijn, zijn er knelpunten op te lossen, zoals het tekort aan zalen en velden voor o.a. de hockey, volleybal, voetbal, korfbal en handbal. Ook de atletiek in Houten wil al meer dan 20 jaar een eigen baan. GroenLinks wil dat deze knelpunten goed worden onderzocht in samenspraak met het Sportpunt Houten.
7. Verbindende projecten opzetten - Veel subsidies en geld vanuit de landelijke overheid worden niet meer specifiek voor sport geoormerkt (de zgn. “ontschotting”). Voor veel sportverenigingen is het een hele toer om mooie projecten te organiseren samen met de sectoren zorg, welzijn, cultuur en onderwijs. Omdat het van belang is hiermee ervaring op te bouwen moet de gemeente de sportverenigingen actief steunen. Het Sportpunt Houten is hier een belangrijke factor op het gebied van expertise en menskracht voor het organiseren van pilotprojecten.
8. Concretisering Sport- en Beweegakkoord - In 2020 is door de sportverenigingen en de gemeente het Sport- en Beweegakkoord opgesteld waarin de gezamenlijke ambities zijn afgesproken voor de gemeente Houten. GroenLinks wil dat dit Akkoord wordt geconcretiseerd in een actieplan. Dit gebeurt in samenwerking met het Sportpunt (centrale rol).