Veiligheid speelt lokaal op vele terreinen, van fysieke en sociale veiligheid tot het voorkomen en tegengaan van criminaliteit. De gemene deler is de volgende: op al deze terreinen moet de gemeente haar inwoners beschermen. Volgens GroenLinks zijn preventie en nazorg hierbij van groot belang naast aanpak zelf. Ook bij veiligheid geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen.
We geloven in samenwerken aan een samenleving die voor iedereen (ongeacht achtergrond, religie, geaardheid of gender) veilig is. De openbare ruimte is van ons allemaal en daar moet iedereen zich thuis kunnen voelen. We zijn dan ook kritisch over schijnveiligheid zoals camera’s en preventief fouilleren; dit zijn hooguit tijdelijke maatregelen in specifieke omstandigheden. Liever gaan wij aan de slag met oplossingen die langdurig en effectief zijn, waar de gemeente, inwoners en (wijk)agenten samenwerken. Wij zien een aantal specifieke gebieden waarop actie door de gemeente verschil kan maken.
1. Klimaat - De gemeente moet doorgaan met vergroenen van de bebouwde omgeving tegen hittestress. Studies van hitte- en overstromingsgevaar worden actueel gehouden, en er worden aanvullende maatregelen genomen waar nodig. We maken altijd de verbinding met vergroting van biodiversiteit en we kiezen kwalitatief groen.
2. Veiligheid in woningen - De gemeente stimuleert al regelmatig installatie van brandmelders en koolmonoxide-melders, bijvoorbeeld door publiciteit (wordt wettelijk verplicht per 1 juli 2022). Wij willen hier constant aandacht aan blijven geven. Ook zorgen we dat de gemeente in de horeca jaarlijks controleert op brandveiligheid.
3. Vuurwerk - In Houten mogen mensen nu nog zelf vuurwerk afsteken. GroenLinks is voor een verbod op het privégebruik van vuurwerk en op carbidschieten, en wil in plaats hiervan een gemeentelijke vuurwerkshow. Dit heeft voordelen voor veiligheid, luchtkwaliteit en gezondheid.
4. AED - We zijn blij dat er in Houten overal binnen 6 minuten een AED te vinden is; Houten is een HART veilige gemeente. De stichting Veilig Houten, waar de gemeente hoofdsponsor van is, speelt hierin een belangrijke rol en verzorgt ook trainingen om deze AED goed te gebruiken. Dit willen wij dan ook van harte blijven ondersteunen.
5. Buurtpreventie - Een belangrijke rol die Stichting Veilig Houten heeft, is het faciliteren van Buurtpreventie. Hierbij kunnen inwoners snel met elkaar en met bijvoorbeeld (wijk)agenten in contact komen als zij iets opvallends zien. Deze vorm van sociale steun en toezicht willen wij graag stimuleren.
6. Ontmoetingsplekken - Wij vinden het belangrijk dat er genoeg plekken zijn waar jongeren (en ouderen) bij elkaar kunnen komen (bijv. “hangplekken” of jeu -de-boules-banen). De gemeente heeft hier de afgelopen jaren veel aan gewerkt, en wij zien erop toe dat dit wordt doorgepakt. We zijn voor inzet van BOA’s die bekend zijn in de wijk, en mensen kunnen aanspreken (en aangesproken worden) om samen een oplossing te bedenken en conflicten te voorkomen of oplossen.
7. Woonomgeving - De gemeente moet zorgen voor sociale samenhang in wijken door inrichting samen met inwoners aan te pakken. Natuurlijk is het behouden van een veilige en leefbare omgeving ook een taak van de inwoners, waar nodig samen met de politie, toezichthouders en ondernemers.
8. Openbare ruimte - Bij vandalisme wordt er snel schoongemaakt of gerepareerd. Burgers die vernielingen melden, krijgen altijd een terugkoppeling. Privacy blijft belangrijk. We willen daarom cameratoezicht, mosquito’s, en preventief fouilleren alleen toepassen wanneer dit strikt noodzakelijk is. We eisen dat vooraf onderbouwd wordt waarom andere middelen onvoldoende helpen, en dat achteraf verantwoording afgelegd wordt over de inzet ervan.
9. Veiligheid op school - De gemeente is niet direct verantwoordelijk, maar de wethouder van onderwijs kan er wel op toezien dat zaken goed geregeld zijn (bijv. pestprotocol). Alle scholen horen ook lessen te hebben over diversiteit en inclusie, of het nu gaat over seksuele geaardheid, gender, afkomst of religie.
10. Discriminatie - De gemeente onderzoekt of discriminatie voorkomt op de woningmarkt en bij uitzendbureaus en neemt actie waar nodig.
11. Horeca - Overmatig gebruik van alcohol, tabak en drugs wordt ontmoedigd door voorlichting. De gemeente controleert op handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak in de horeca en de supermarkt en (bijv. met “mystery guests”). Met horecaondernemers worden afspraken gemaakt over sociaal en veilig uitgaan, zodat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.
12. Tegengaan criminaliteit - De politie heeft de belangrijke taak om criminaliteit tegen te gaan. Wij vragen daarnaast ook extra aandacht voor nazorg van slachtoffers en getuigen.
13. Computermisdaad - De gemeente rapporteert jaarlijks over genomen veiligheidsmaatregelen voor de eigen computersystemen. Net als allerlei andere zaken waar gemeenten “gebenchmarkt” worden kan dit ook bij computerveiligheid. Via de VNG kunnen ethische hackers worden ingezet .
14. Drugs-gerelateerde misdaad - Ondermijnende criminaliteit, zoals illegale drugshandel, wietplantages, dumping van drugsafval etc., heeft een grote impact op de buurt en onze samenleving. Aanpak ervan vraagt een lange adem en zorgvuldige samenwerking tussen buurt, gemeente en politie. De gemeente kan bijvoorbeeld bewustwordingscampagnes organiseren en heeft een rol bij ignalering. Wij willen dat de gemeente proactief blijft in deze rol.