Het gaat om een oude productieboomgaard van ongeveer 1 hectare ten westen van de spoorlijn. Het plan is om hier 33 nul-op-de-meter woningen te bouwen. Tegelijk met de bouw wordt het waterprobleem ter plekke opgelost.

GroenLinks heeft voor het plan gestemd omdat woningen in Schalkwijk hard nodig zijn, en omdat het een acceptabel plan is. Een plan dat ook aanzienlijk gewijzigd is na inspraak van inwoners: er komen minder woningen en meer groen.  Het is ook een plan dat past binnen de bestaande kaders die de raad zelf heeft vastgesteld voor dergelijke plannen; daar kan je vervolgens als raad moeilijk ‘nee’ tegen zeggen.

De afweging was echter niet gemakkelijk: Wickengaard is een stukje groen tussen de bebouwing van Schalkwijk. Groen dat omwonenden en ook een aantal mensen uit onze achterban liever niet zien verdwijnen. Zij vroegen om een park in plaats van de boomgaard, om minder woningen en/of om woningen op een andere plek in Schalkwijk. Met name de buren van de bouwgaard gaven aan dat het jammer vinden dat de bomen weggehaald zullen worden. Dat begrijpen wij als GroenLinks natuurlijk goed.

Maar helaas is de grond niet van de gemeente, maar van een particulier. De gemeente kan dus niet voorkomen dat de eigenaar zijn productiegaard rooit (dat doen telers regelmatig); ook kan de gemeente de eigenaar niet dwingen om natuur te creëren op zijn eigen land. Minder bouwen is lastig vanwege de haalbaarheid van het project: om betaalbaar te bouwen is een zeker aantal woningen nodig. Een koppeling met elders bouwen is ook niet mogelijk omdat een verlies op Wickengaard dan zou moeten worden gecompenseerd met bouw elders. Of je dat nu leuk vindt of niet, de ontwikkelaar van een project elders heeft daar geen zin in.

Voor het plan is de verplichte natuurtoets uitgevoerd, en er zijn geen beschermde dieren of planten geconstateerd; daarmee voldoet het plan aan de natuurwetgeving. En ook alle andere verplichte onderzoeken zijn gedaan. Het hele proces is dus volgens de regels verlopen.

Alles overwegende hebben vier van onze GroenLinks raadsleden kunnen instemmen met dit bestemmingsplan, en heeft raadslid Tijm Corporaal besloten om tegen te stemmen. We zijn blij dat onze wethouder een aantal afspraken heeft kunnen maken met de eigenaar en projectontwikkelaar. Op haar aandringen blijven 17 bijzonder geënte perenbomen behouden, die blijven op hun huidige plek staan. Daarnaast heeft de wethouder afgesproken dat er fruitbomen komen in de achtertuinen, en een extra boom geplaatst wordt bij het appartement. Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gaat toezicht houden op de waterhuishouding.

Wij vinden overigens ook dat er verbeteringen mogelijk zijn in het proces om tot zo’n besluit te komen. Daarom hebben wij vorig jaar gevraagd om een herziening van de zogenaamde leidraad communicatie en participatie. Ook vinden wij dat in de komende omgevingsvisie strakkere kaders (bijvoorbeeld over percentages en soorten woningen) moeten worden afgesproken.