GroenLinks op de koffie

Vrijdag 7 maart werden Hilde de Groot, Tijm Corporaal en Aleid Groothoff gastvrij ontvangen door het gezin van Achmed en Nisrin Osman om te praten over hun komst naar Nederland.

Zij zijn gevlucht uit een onveilige en bedreigende situatie in Syrië en vonden in Houten een plek om hun leven weer op te pakken. Het gesprek ging ook over de lange wachttijd die nieuwkomers tegenwoordig hebben in Houten voor ze Nederlandse lessen mogen volgen. Al bijna een jaar wacht deze familie om een volgende stap te kunnen zetten. Dat is erg frustrerend als je zo snel mogelijk wilt inburgeren! Vragen van Jana Smith (CU-raadslid en maatschappelijk begeleidster van dit gezin) waarom dit plotseling zo lang moet duren, zijn tot op heden helaas nog niet door het college beantwoord. De kinderen gaan gelukkig al wel naar school en spreken al heel aardig onze taal!

GroenLinks wil oog blijven hebben voor mensen die moesten vluchten voor oorlogsgeweld, discriminatie of vervolging. De vluchtelingen komen vaak berooid aan en ontmoeten regelmatig Nederlanders die eerder bang dan belangstellend op hen reageren. Gelukkig vormen mensen als Jana en ook Aleid hier een uitzondering op. Hilde de Groot over het bezoek: “Bijzonder om kennis te maken met Achmed en Nisrin en hun mooie en wijze kinderen. Ik besef dan weer dat vrijheid voor mij heel gewoon is, maar lang niet voor iedereen vanzelfsprekend!”