GroenLinks jongerenorganisatie Dwars pakt posters voor haar campagne 'Seks is leuk! Zullen we erover praten?' - 29 augustus 2013

Seks is leuk! Zullen we erover praten?

Afgelopen dinsdag plakte de GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars in Houten posters voor haar nieuwe campagne 'Seks is leuk! Zullen we erover praten?' „Het gaat er niet om dat we willen choqueren; we vinden vooral dat praten altijd goed is. Praten over seks maakt het alleen maar leuker”, legt Anne Zeven van Dwars uit in dagblad Spits. „Daar komt bij dat seks nog altijd in de taboesfeer zit. Dat seks is iets is wat je voor je plezier doet, wordt op scholen steeds meer uit de weg gegaan. Op seksuele voorlichting wordt ondertussen hard bezuinigd. En dat terwijl het condoomgebruik onder jongeren daalt en het aantal soa’s al jarenlang stijgt. Over seks praten is dus hard nodig.”

GroenLinks Houten ondersteunt de campagne. Net als Dwars vinden ook wij dat goede voorlichting over seks, geboorteregeling en zwangerschapsonderbreking van groot belang is.

Op haar website licht Dwars toe waarom ze deze campagne belangrijk vindt:

Seks is leuk! Zullen we erover praten?

Ja, laten we dat eens doen! Praten over seks is namelijk niet alleen leuk, maar ook hard nodig. Even wat cijfers om dat te illustreren.

Slechts 54 procent van de jongeren gebruikt consequent een condoom als hij of zij seks heeft met een losse partner. 12 procent van de vrouwen is tijdens haar leven één of meerdere malen verkracht. Onder mannen is dit 3 procent. En 7 op de 10 lesbische, biseksuele, homo- of transjongeren krijgen regelmatig te maken met fysiek of verbaal geweld vanwege hun geaardheid.

Verder vallen er een paar cijfers op uit het onderzoek van Rutgers WPF 'Seks onder je 25e' uit 2012. Hieruit blijkt dat veel jongeren beginnen met seks omdat ze denken dat iedereen dit al gedaan heeft. Ook jongeren onder de 13 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks 16,6 jaar is. Ook heeft ongeveer een kwart van de jongeren spijt na de eerste keer seks. Een kwart van de meisjes vond de eerste keer zelfs vervelend. Hieruit blijkt dat jongeren weinig ervaringen uitwisselen en dat de communicatie voorafgaande aan en tijdens de eerste keer seks vaak te weinig is.

Deze percentages zijn slecht nieuws, want seks hoort gewoon leuk te zijn. Een soa of een negatieve ervaring met seks kan die pret redelijk drukken. Een belangrijke manier om deze statistieken ten goede te keren is door meer te praten over seks. Als iedereen makkelijk tegen zijn of haar nieuwe partner zou kunnen zeggen dat hij of zij graag een condoom wil gebruiken, zou dat een hoop soa's schelen. Praten over seks en hun eigen grenzen kan mensen helpen weerbaarder te worden tegen seksueel geweld. Bovendien kan de acceptatie van homo's, lesbo's, biseksuelen en transseksuelen door te praten nog een stuk verbeteren, want voor deze groepen geldt nog te vaak 'onbekend maakt onbemind'.

Bovendien kan seks een stuk leuker worden door te praten!

Veel mensen voelen zich bezwaard om te praten over wat zij echt fijn vinden, vooral met hun (nieuwe) partner. En dat is zonde. Een goed seksleven is veel makkelijker te bereiken als beide partners kunnen aangeven wat zij wel en niet prettig vinden. Schaamte staat dit nog vaak in de weg. DWARS vindt deze schaamte nergens voor nodig, want seks is gewoon nog leuker als het gaat zoals je graag wilt!

Ook praten met andere mensen dan je sekspartner kan heel nuttig zijn. Jonge mensen ontwikkelen hun seksualiteit ook al voordat zij seksueel actief worden met een partner. In dat stadium zijn jongeren op zoek naar informatie over seks. Scholen hebben de belangrijke taak om hier met hun leerlingen over te praten. Als dit op een open manier gebeurt, zodat er ruimte is voor het ontwikkelen van de eigen seksualiteit, kan dit heel veel toevoegen aan het latere seksleven. Ook omdat deze 'oefening' het makkelijker maakt om met je sekspartner te praten. Lees hiervoor trouwens ook ons manifest over seksuele vorming op basisscholen!

Met de postercampagne 'Seks is leuk. Zullen we erover praten?' willen wij laten zien dat seks geweldig is. Seks met je partner, een onenightstand, seks met een vrouw, met een man, met een man en een vrouw, met wie dan ook. Zolang jij en je partner er maar plezier aan beleven en jullie ervoor zorgen dat jullie beiden zowel fysiek als emotioneel comfortabel zijn.

Daarom de slogan: 'Seks is leuk. Zullen we erover praten?'. Om één van de laatste taboes op seks te doorbreken: écht open en vrijelijk praten over seks. Dit maakt gegarandeerd je seksleven leuker!