Campagneleider Aleid Groothoff plakt de eerste posters in Castellum

GroenLinks wijdt gratis plakzuilen in

Bijna een jaar geleden zegde wethouder Geerdes toe dat verenigingen gratis kunnen adverteren via de vrije plakzuilen. Goed nieuws voor de Houtense verenigingen, want hun advertentiekosten stegen flink door de invoering van het nieuwe gemeentelijke reclamebeleid. Probleem was alleen dat die plakzuilen er niet stonden! Reden voor GroenLinks om daar in november schriftelijke vragen over te stellen. Pas deze week werden de beloofde plakzuilen na zes jaar eindelijk (terug)geplaatst op het Rond en in Castellum. GroenLinks is daar uiteraard blij mee en we hebben ze op passende wijze ingewijd.

Raadslid David Jimmink: “Voor de leefbaarheid en onderlinge binding van Houten zijn onze verenigingen en stichtingen van essentieel belang – of het nu op het gebied van sport, welzijn, cultuur of iets anders is. GroenLinks wil graag dat het college doet wat in haar vermogen ligt om de verenigingen en stichtingen te laten voortbestaan. En dat is voor ons meer dan alleen subsidie geven of een ruimte te huur aanbieden!”

De gratis plakzuilen bieden de Houtense verenigingen en stichtingen nu gelukkig een betaalbaar alternatief voor de dure en nadrukkelijk aanwezige reclameborden langs de Rondweg en bij de inprikkers. Al duurde dat wel een beetje lang…

Pas deze week werden de beloofde plakzuilen na zes jaar eindelijk (terug)geplaatst op het Rond en in Castellum. GroenLinks is daar uiteraard blij mee en we hebben ze op passende wijze ingewijd. Aleid Groothoff, ervaren plakker: “In 2008 drong ik als raadslid al aan op terugkeer van de zuil als vrije plakplaats na de herinrichting van het Rond. Ik kreeg als antwoord dat de zuil ‘zo spoedig mogelijk zou worden herplaatst’. Wat geweldig: dinsdag stond de eerste plakzuil in Castellum! Naast de affiche van GroenLinks plakte ik die van Internationale Vrouwendag 8 maart en het Repaircafé, lokale clubs die GroenLinks van harte steunt en die geen geld hebben voor dure reclameborden. Wij houden trouwens de ongeschreven ‘plakwet’ - niet plakken over recente uitingen van andere vrije plakkers - graag in ere.”

Vrije meningsuiting

Sowieso zijn de plakzuilen goed nieuws voor de inwoners van Houten. In het kader van de vrije meningsuiting is de gemeente namelijk wettelijk verplicht om mogelijkheden te bieden om gratis aan te kunnen plakken. Daar zijn er nu eindelijk voldoende van (1 per 10.000 inwoners). De Grondwet beschermt de vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt en geeft ook aan waar die vrijheid ophoudt (zoals bij discriminatie of oproepen tot haat en geweld). GroenLinks vindt dat die vrijheid het beschermen waard is en wil die verder uitbreiden. De vrije plakplaatsen zijn een stap in de goede richting.

Video-impressie